sâmbătă, 10 februarie 2018

'Tu-i aritmetica mă-sii!


          Știți de ce nu le luăm noi europenilor banii pe care ni-i oferă pentru dezvoltare? Pentru că nu sunt capabili politicienii și oamenii din administrație să facă proiecte (adică, mai pe românește, sunt proști)? Pentru că banii europeni sunt mai greu de furat? Ei, la explicații din astea mă gândeam și eu. Dar nu despre asta-i vorba! E cu totul și cu totul altceva: ARITMETICA!!! Da, matematica de ciclu primar nu ne lasă pe noi să ne facem infrastructură cu banii UE!
          Băi, frate, muream și nu mă prindeam de perversitatea matematicii în relația noastră, a românilor, cu fondurile europene, dacă nu mă lumina asupra chestiunii tovarășul Costică-Carbocit, model vintage, să-i dea Domnul sănătate și putere de a sta de pomană în continuare pe banii noștri prin fel de fel de funcții!
          I-auzi ce zice nea' Costică despre posibilitatea de a face un ambulatoriu nou-nouț la Spitalul Județean: ”Accesarea de fonduri europene presupunea doar 2,5 milioane de euro, sumă insuficientă pentru a face un ambulatoriu (...). Unul dintre colegi a venit cu soluția de a ne adresa Companiei Naționale de Investiții. Directorul de la spital, împreună cu directorul de la investiții și cu doamna deputat Tamara Ciofu au mers la CNI pentru a discuta problema ambulatoriului. Suntem trecuți pe lista pentru programe prioritare , până în toamnă trebuie să prezentăm documentația și proiectantul să meargă la CNI, să fie preluată execuția”.
          Foarte tare! O veste minunată: vom avea un ambulatoriu nou, grație eforturilor supraomenești depuse chiar de strategul genial care se laudă cu măreața realizare: nea' Costică! Tot pe banii noștri, plătiți ca taxe și impozite, care ni se întorc, via CNI. De ce nu pe banii europenilor? Fiindcă Macaleți zice, așa cum am văzut, că era vorba ”doar de 2,5 milioane de euro, sumă insuficientă”. Ahaaaa, așa deci!
          Dar cât costă șturlubaticul ăla de ambulatoriu? Ne spune tot știrea cu pricina, publicată de stiri.botosani.ro pe 18 ianuarie: ”Noul ambulatoriu ar urma să fie construit tot în curtea Spitalului Mavromati, investiția ridicându-se la aproape 6 milioane de lei”. Eeeeei! Cum ”6 milioane de lei”? Poate euro. Poate n-o fi înțeles bine jurnalistul. Ia să verificăm! Așa că am căutat aceeași știre nemaipomenită pentru botoșăneni, oglindită de alte surse. Și ce credeți c-am găsit? Iată ce! Botosaninews.ro, 18 ianuarie: ”Noul ambulatoriu va fi construit tot în curtea Spitalului Județean, investiția ridicându-se la aproape 6 milioane lei”. Deci tot lei. Și tot 6 milioane.
          Dar poate o fi greșit moneda Costică-Carbocit, când a zis că nu-i ajung ”2,5 milioane de euro”. O fi fost vorba tot de lei și, la viteză, na, mai greșește omul. Mai ales după o vârstă... Așa că am aruncat o privire și pe ghidul de finanțare din bani europeni a investițiilor de acest gen și ce credeți? Nici vorbă să fi greșit bătrânelul din fruntea CJ-ului autohton: finanțarea maximă e de aproape 2,5 milioane de euro! Nu fix, dar aproape. Deci Costică nu s-a ramolit de tot și știe ce vorbește!
          Rezultă că omulețul care are pe mână bugetul întregului județ, în subordinea căruia se află atâta amar de instituții importante pentru noi toți, a fost înșelat crunt, dar crunt, nu așa, fără pic de scrupule, de-a dreptul mârșav, de pârdalnica aceea de aritmetică de clasa a doua, hai a treia pentru elevii mai slăbuți!!! S-a pus Carbocit să înmulțească 2,5 (milioane euro) cu 4,6 (cursul de schimb leu-euro) și, în loc de 11,5 (milioane lei) i-a dat... mai puțin de 6, deci ”insuficient”!
          Ei, 'tu-i aritmetica mă-sii de treabă! Numai ea e de vină că nu le luăm noi banii europenilor! Că, dacă nu-i ea, atunci ajungem iar la concluziile alea false, că mai-marii noștri ori sunt proști, ori vor să fure în liniște...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!