sâmbătă, 6 ianuarie 2018

Economistul Budăi. Marius Budăi!


          Marius Budăi - trebuie să-l știți, deputat PSD - e cumincior. Și nu prea! Adică cum? Păi, să explic:
* E cumincior la mama lui fiindcă, dacă nu știe ceva, întreabă: ”M-am adresat în scris direct guvernatorului BNR și aștept de la domnia sa un răspuns și o poziție fermă față de creșterea ROBOR”. Îmi imaginez că Isărescu se va sparge de râs când va citi epistola lui Budăi din cel puțin două motive. O dată că pesedistul botoșănean nu pricepe cum vine treaba cu dobânzile interbancare deși în CV-ul lui figurează că ar fi ”economist licențiat” (mă rog, la Spiru Haret, Dumnezeu știe ce formă, probabil aia cu învățământ la mare și foarte mare distanță, dar totuși...), ba chiar că ar avea și un master în, citez, ”managementul financiar contabil al administrației publice”. Uau!!! A doua oară fiindcă, de când se știe pe acest pământ, guvernatorul nostru drag nu prea a dat el meditații moca, nici măcar unui parlamentar PSD.
* Același Marius Budăi e mai puțin cumincior, ba chiar de-a dreptul obrăznicuț, atunci când, deși recunoaște că nu prea le are cu astea cu ROBOR-ul, se-apucă să explice la televizor cam ce-ar trebui să facă BNR-ul, băncile comerciale și alte instituții asemenea, cel puțin dacă ar fi - cum ar trebui să fie toată lumea în țara asta! - membre PSD: ”BNR este Banca Națională a României și nu banca națională a băncilor din România. Trebuie să apere interesele cetățenilor și să intervină în cazul creșterii ROBOR. Când ROBOR crește, înseamnă că băncile se împrumută între ele la o dobândă mai mare, altfel spus banul e mai scump. Ori, dacă ele se împrumută la dobânzi mai mari, ar fi firesc ca și dobânda plătită către populația care are depozite în bănci să fie mai mare, ceea ce nu se întâmplă”.
          I-auzi! Păi, hai să spunem două-trei chestii, așa, la bunul simț și la un minim de cunoștințe economice, incomparabil mai mici, desigur, decât ale unui economist licențiat - na, așa a fost să fie și să se poată - la celebra universitate Spiru Haret:
1. Dobânda la depozitele populației crește o dată la trei sau la șase luni, chiar dacă ROBOR-ul variază zilnic, în sus sau în jos.
2. Budăi uită (sau nu știe) că în momentul în care băncile majorează dobânzile la depozitele românilor grație creșterii ROBOR-ului, cresc și dobânzile plătite de populație la credite, din cauza aceluiași năbădăios de ROBOR. Așadar aici se aplică vorba aia cu ”vezi ce-ți dorești, stimate tovarășe deputat, că s-ar putea să se împlinească!”.
3. Băncile au și aplicat deja, din păcate (!), ceea ce le cere Budăi: majorarea dobânzilor, însă fix așa cum am explicat nițeluș mai sus: și la depozite, dar și la credite!!!
          Și... 4. sau cât o mai fi: Ia mai dă-vă-n puii mei de pesediști, care guvernați iresponsabil, inclusiv în zona economică, produceți prin aberațiile voastre creșterea dobânzilor, a cursului de schimb valutar și a inflației, vă împrumutați masiv de la aceleași bănci ca să aveți de unde irosi paralele pe pomeni electorale și după aia vă jeliți de mama focului că răulenii ăia de la bănci, analiștii vânduți, tehnocratul Cioloș, guvernatorul, binomul, multinaționalele și, mai ales, opoziția ticăloasă și președintele le cresc românilor ROBOR-ul! Aaaa, și Soros!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!