duminică, 11 decembrie 2016

Topul eligibililor: notele candidaților și mediile partidelor


          Punct final al demersului (obositor și cel mai adesea neplăcut) de evaluare a candidaților eligibili propuși botoșănenilor, fără vreo consultare, de către partide. Câteva considerații înainte de afișarea notelor primite de cei în cauză:
1. Notele sunt rezultatul evaluărilor pe care le-am expus cititorilor blogului în ultimele săptămâni și țin cont de reacțiile stârnite pe rețelele de socializare.
2. Media pentru fiecare partid rezultă doar din votul candidaților eligibili, ceilalți, aflați mai jos, deci fără șanse de a fi aleși, neavând vreo relevanță. Principiul? ”Umpluturile” nu contează!
3. Media partidelor nu ține cont decât de calitatea candidaților propuși efectiv la Botoșani. Acest mod de evaluare are hiba majoră, de care vă invit să fiți conștienți, că nu ia în calcul considerente de nivel național (cine va fi la putere și cine în opoziție), care au rolul lor în momentul în care un alegător se decide cu cine votează. Mai exact, pot fi alegători care nu îi agreează pe candidații din Botoșani ai unui partid, dar pun totuși ștampila pe acea formațiune politică pentru că îl simpatizează pe liderul național sau pe potențialul prim-ministru anunțat de aceasta. Mi se pare, însă, că iresponsabilitatea partidelor la nivel local (județean, în cazul nostru), care pun pe liste candidați de proastă calitate, ascunzându-se în spatele unei ”locomotive” naționale puternice, trebuie taxată electoral! Nu poți, tu, partid, să îmi forțezi mâna, dacă sunt simpatizant al actorului Florin Zamfirescu, de exemplu, să votez orice nulitate locală trecută pe lista PRM-ului!
          Acestea fiind spuse, într-un sistem de notare de la 1 la 10...
Liliana Mincă (ALDE) - 1
Margareta Clipa (ALDE) - 2
Antonio Andrușceac (USR) - 3
Valentin Simion (USR) - 4
Corneliu Popescu (PMP) - 3
Dan Ionescu (PMP) - 4
Doina Federovici (PSD) - 6
Tamara Ciofu (PSD) - 5
Lucian Trufin (PSD) - 8
Marius Budăi (PSD) - 4
Mihaela Huncă (PSD) - 3
Răzvan Rotaru (PSD) - 3
Costel Șoptică (PNL) - 3
Viorel Grigoraș (PNL) - 4
Cristian Achiței (PNL) - 10
Cristian Roman (PNL) - 2
Verginel Gireadă (PNL) - 1

          Mediile partidelor cu șanse teoretice de acces în Parlament (celelalte nu contează și voturile acordate lor sunt irosite):
ALDE - 1,50
USR - 3,50
PMP - 3,50
PSD - 4,83
PNL - 4,00
          Asta-i valoarea (stabilită, cum am tot spus, cu bună credință, dar cu o doză inevitabilă de subiectivism) a celor pe care zic partidele că îi merităm noi ca reprezentanți în Parlamentul României. Conform acestei evaluări, fără a ține cont de considerente naționale (putere/opoziție, lideri mai mult sau mai puțin carismatici) și nici de electoratul taliban (care votează cu partidul favorit indiferent de candidați), nicio formațiune politică nu are notă de trecere. Și, totuși, 9 dintre cei enumerați mai sus vor fi senatori (3) și deputați (6) de Botoșani, în ciuda oricăror demersuri ale noastre, ale ”simplilor cetățeni”, cei care suntem ignorați total și sistematic de liderii politici. Probabil că ne merităm soarta! Și nu se va schimba niciodată nimic, dacă nu vom găsi formula prin care să ne implicăm mai mult în viața politică, sancționându-i prin vot (și nu numai!) pe cei care ne sfidează și premiindu-i pe cei care se vor strădui și vor reuși să se reformeze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!