joi, 8 decembrie 2016

Rara avis: un candidat promițător, Lucian Trufin


          Dintre toți candidații eligibili ai PSD-ului, Lucian Trufin îmi inspiră cea mai mare încredere. Nu l-am cunoscut personal niciodată, n-am discutat nici direct, nici prin intermediari, nici oricum i-ar putea da prin cap vreunui bolnav de scenarită să își imagineze. Tot ce știu despre el sunt informațiile publice apărute în mass-media botoșăneană de-a lungul timpului. Cu bune și cu rele!
          Cel mai important aport la imaginea bună pe care mi-am format-o despre Trufin provine din activitatea consistentă derulată de primarul de Vlăsinești în cadrul GAL (grupul de acțiune locală) Valea Bașeului de Sus. Nu e deloc puțin lucru să creezi și să utilizezi cu folos un instrument de atragere a fondurilor europene, într-o perioadă în care investițiile sunt mai necesare ca oricând pentru dezvoltarea unui județ calic ca al nostru. Teoretic, orice ales local poate pune pe picioare un astfel de izvor de finanțare și dezvoltare. În practică, însă, după cum bine știm, puțini sunt cei care măcar încearcă să facă acest lucru. Iar de reușit, reușesc și mai puțini. Ei, Lucian Trufin este unul dintre ei.
          Realegerea în funcția de primar în vara acestui an, pentru un al treilea mandat, demonstrează că este apreciat de oameni. Desigur, aici pot apărea nuanțe, pentru că sunt multe localități în care aprecierea electoratului vine din acțiuni nu neapărat eficiente pentru comunitate. Mi se pare că la Trufin nu este cazul. Chiar și unii critici acerbi ai lui consimt că primarul de Vlăsinești face treabă. Cică (spun criticii respectivi) cu scopul de a avea de unde să-și tragă partea sa. Nu știu cum stă efectiv treaba și, de principiu, nu exclud să fie și așa. Dar, până la proba contrarie, adică până la constatarea fără dubii a unei astfel de realități, rămâne certă doar activitatea intensă desfășurată în slujba și folosul comunității, resimțită ca atare de oameni și transformată ulterior în voturi primite!
          Printre punctele mai puțin bune identificate în ceea ce-l privește pe Trufin se numără implicarea în unele jocuri de culise din partid (mă rog, poate că altfel nu ai cum să faci politică în aceste vremuri, într-un partid mare...) și mai ales faptul că imită maniera dezgustătoare de a-și face campanie electorală utilizată de toți candidații PSD: comunicate sterile publicate contracost de mass-media, pline de promisiuni deșănțate și mincinoase, fabricate de aparatul de propagandă intern. Mi se pare că Lucian Trufin ar fi putut ieși fără probleme din acest calapod impus de partid, comunicând direct el însuși, cinstit și realist, fără petarde gogonate pe care nu le mai crede nimeni, cu electoratul. L-am observat în mai multe rânduri în emisiuni la care a fost invitat și cu siguranță e suficient de carismatic pentru a-și transmite credibil, convingător mesajele.
          Una peste alta, nu știu ce aș putea pronostica despre prestația sa ca viitor posibil parlamentar de Botoșani, oscilând între extremele pe care le-ar putea atinge. În măsura în care omul de acțiune Lucian Trufin - cel care cunoaște foarte bine problemele administrației locale și știe din practică cum se realizează investițiile din fonduri europene - dacă acest Trufin, așadar, va juca timp de patru ani în filmul de senator al acestui județ, atunci vom câștiga cu toții un reprezentant de mare calitate în forul legislativ. Dacă, însă, latura politicianistă va fi cea care își va pune amprenta mai pregnant pe activitatea sa, cu înregimentarea fără crâcnire în haina strâmtă a comandamentelor interne pesediste și cu ștrangularea forțată a propriei conștiințe, atunci, desigur, Lucian Trufin va umfla și mai mult rândurile personajelor care ne-au decepționat în ultimul sfert de veac. Oricum, prin comparație cu restul eligibililor social-democrați, Trufin pare personajul de care ne putem lega cele mai multe speranțe.

2 comentarii:

  1. Începe sa va joace feste intuiția...Probabil veți afla mult prea tarziu cine este acest individ...Vom trai si vom vedea!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect posibil! Mi s-a mai întâmplat în timp să fiu dezamăgit de prestația unor personaje politice care mi s-au părut initial promițătoare. Ultimul exemplu: Portariuc. Sper sincer să nu fie cazul la Trufin! Ba chiar mi-ar plăcea să mă fi înșelat în privința măcar a unora dintre cei despre care am scris că nu îmi inspiră deloc încredere! Avem nevoie ca de aer de oameni eficienți în funcțiile publice importante (politce și administrative)!

      Ștergere

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!