marți, 27 decembrie 2016

Jocuri de putere? Nici măcar! Doar de IMAGINE (iluzie) A PUTERII!


          Ceea ce fac Iohannis și Dragnea în aceste zile pe tema numelui viitorului prim-ministru nu are nicio legătură cu grija pentru soarta acestei țări, pentru buna guvernare etc, etc. Sunt doar jocuri de imagine, modalități de gestionare în văzul lumii a momentului electoral 11 decembrie.
          Liviu Dragnea a personalizat, într-o primă etapă, victoria obținută de fapt de întregul PSD, profitând de modul tradițional în care se respectă ierarhiile în acest partid. Câtă vreme este pe val și lucrurile merg bine, președintele PSD este un adevărat sultan, căruia toți îi datorează temenele, neîndrăznind să mai discute de vreo formă de împărțire internă, democratică și statutară, a puterii. ”Eu” am câștigat spune baronul de Teleorman cu orice prilej, jucându-și rolul. Un rol, de altfel, vremelnic, pentru că, asemenea atâtor lideri dinaintea sa (și nu doar din PSD!), va veni vremea când va fi alungat cu șuturi în fund și fluierături din partea aceleiași asistențe atât de docile astăzi.
          Acum, în etapa a doua, se joacă meciul de imagine la nivel național: cine e mai tare în parcarea minunatei noastre republici? Datele pur tehnice ale problemei, pe care fiecare încearcă să le maximizeze, sună cam așa: PSD a câștigat alegerile, fără a dobândi, însă, majoritatea absolută în parlament; coaliția de guvernare PSD-ALDE are dreptul de a guverna și va face acest lucru; președintele are dreptul constituțional (câtă vreme nimic din constituție nu îi interzice acest lucru) de a desemna premierul, ținând cont de propunerile coaliției de guvernare; suspendarea președintelui este doar o sperietoare pur teoretică, imposibilă în condiții strict constituționale din cauza lipsei unui motiv viabil, dar perfect posibilă prin prisma majorității parlamentare, prin forțarea regulilor jocului; varianta alegerilor anticipate este, iarăși, strict teoretică, fără vreo posibilitate practică de a se ajunge la ea vreodată în timpul vieții noastre.
          Și atunci hârâiala de-a premierul are doar rolul de a lăsa publicului impresia că unul sau altul dintre cei doi actori este mai tare, este miezul din dodoașcă în anii ce vin. În cele din urmă, convingerea mea e că nu va exista un câștigător incontestabil al acestui joc (complex, de altfel!) de imagine. Țara va fi condusă, începând de peste câteva zile, de către un guvern PSD, care va avea un alt prim-ministru decât Sevil Shhaideh sau Liviu Dragnea. Nu se va ajunge la anticipate, cum nu se va ajunge nici la suspendare. Nu poate fi alt rezultat și nici nu va fi! Implicit, Dragnea și Iohannis își vor păstra atuurile deținute în acest moment conform legilor țării și regulilor democratice, inclusiv în ochii spectatorilor din tribune, adică ai noștri, cei care jucăm rolul poporului cu drept de vot în această piesă de teatru politic. Susținătorii lui Dragnea vor deveni și mai radicali în pretențiile privind modul de exercitare a puterii (uitând că victoria electorală nu a fost obținută cu 5-0, cum s-a creat impresia într-un prim moment, ci ”doar” cu 5-4, conform rezultatului înscris pe tabelă, adică în cele două camere ale parlamentului). Electoratul de dreapta va regăsi un element de care să își ancoreze devotamentul tradițional și spiritul anti-PSD, element întruchipat de președinte, liderul informal al opoziției, atâta timp cât formațiunile politice de dreapta sunt în derivă sau își caută identitatea.
          Așadar nimeni nu va avea practic absolut nimic de câștigat. Cu atât mai puțin țara, printr-o guvernare mai bună, vezi bine, subiect care, în realitate, nu interesează foarte mult pe niciunul dintre cei implicați în războiul strict mediatic, adică de pură imagine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!