joi, 15 decembrie 2016

Doar o chestiune de timp!


          Toate greșelile se plătesc, mai devreme sau mai târziu, în politică. Electoral și personal. E doar o chestiune de timp. Exemple? Cele mai recente sunt din acest an, legate de personaje care nu aveau ce căuta în poziții oficiale importante la nivel local sau național și, desigur, de partidele care le-au propulsat: Portariuc și PSD la alegerile locale, Gireadă și PNL la generale. În unele cazuri - din ce în ce mai multe, slavă Domnului! - regula greșelilor plătite se traduce prin pedepse cu pușcăria și confiscarea averii. Nu mai dau exemple și aici, că le știe toată lumea.
          Așadar, plata erorii e doar o chestiune de timp. Problema se pune ”când” vine scadența pentru personaj și partidul care îl tine în brațe, și nu ”dacă” va veni ea vreodată. E o lecție pe care formațiunile politice nu o pot învăța sau, mă rog, abia încep să o învețe și va mai dura ceva până când îi vor respecta învățămintele.
          Oricum am da-o, este de neînțeles prostia de proporții pe care o fac acum PSD și Liviu Dragnea, cramponându-se de ideea ca acesta din urmă să fie premier. Dragnea este un infractor condamnat, aflat în perioada de executare a pedepsei (cu suspendare, desigur), are și alte dosare pe rol, ca și o avere pe care, ca bugetar de când se știe, nu poate să o justifice ”pe bune” decât prin fel de fel de inginerii ușor de demontat. Simpatia electorală de care se bucură (doar o parte din cea arătată partidului pe 11 decembrie, să ne înțelegem, la parlamentare fiind votat partidul, nu... potențialul prim-ministru!) se va topi în timp. Ba chiar a și început să se topească o dată cu discuțiile din aceste zile privind propunerea de premier. În plus, chiar dacă pesediștii realizează sau nu, forțarea variantei Dragnea prim-ministru îi readuc președintelui Klaus Iohannis (”singur împotriva tuturor”) o cotă de popularitate tot mai mare.
          Și atunci? De ce face PSD, partidul cel mai mare din România, ajuns la zenitul istoriei sale, populat din belșug cu minți strălucite, capabile să sesizeze toate aceste lucruri, prostia de a insista cu Dragnea-premier? Simplu: Pentru că democrația reală de partid nu funcționează, iar, dincolo de statutele formale care există în orice formațiune politică, Liviu Dragnea dictează acum tot ce se întâmplă în PSD. Iar lui i s-a pus pata să devină șeful executivului. Nimeni nu-l trage de mânecuță, ba chiar se grăbesc cu toții să-i cânte în strună noului ”lider maxim”. Cine nu se aliniază, chiar dacă are dreptate, va fi aruncat peste bord. Toate astea se înscriu în același capitol. Greșeli care se plătesc. În politică, la fel ca și în viață, în general. Cum spuneam mai sus, e doar o chestiune de timp...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!