duminică, 4 decembrie 2016

”Chinezu”, produsul periculos al unui experiment politic iresponsabil!


          Surprizele majore propuse de PSD pe locuri eligibile în listele de candidați pentru alegerile din 11 decembrie sunt Marius Budăi și Răzvan Rotaru. Căciulile, proaspăt aruncate, după nominalizare, de șefi de instituții deconcentrate la nivel județean (Casa de Pensii, respectiv Garda de Mediu) păreau a fi maximum din ce puteau purta cei doi grație serviciilor aduse partidului de-a lungul timpului. N-a fost așa, iar mecanismele ascunse din mașinăria județeană social-democrată au funcționat misterios în sensul promovării lui Budăi și Rotaru pe poziții la care nimic, în afara relațiilor personale bine gresate cu adevărații factori de decizie și influență, nu le-ar fi dat dreptul.
          Marius Budăi a fost și probabil va rămâne un personaj discret (mai bine spus ”șters”) ca prezență publică, fără excese de vreun fel remarcate până în prezent ca politician sau ca ocupant al unei poziții bugetar-administrative importante la nivelul județului, precum cea de la șefia casei de pensii. Serviciile și obediența puse în slujba câtorva dintre greii adevărați ai organizației botoșănene sunt singurele ”merite” care îl vor transforma, fără doar și poate, în deputat după alegerile parlamentare. Unde e interesul eletoratului în această ecuație soldată cu nominalizarea lui pe o poziție eligibilă pe liste? Desigur, absolut nicăieri, dar aceasta este deja o constatare general valabilă, pentru toate partidele și pentru aproape toți candidații, în perspectiva apropiată a scrutinului din 11 decembrie. Din punctul meu de vedere, Marius Budăi nu își va depăși nici în viitor condiția, rămânând o simplă rotiță în complexul angrenaj pesedist, pe care îl va servi umil, fără crâcnire, indiferent de serviciile care i se vor cere, curate sau murdare, la vedere sau de culise.
          Un cu totul alt profil, din cele mai multe puncte de vedere (mai puțin obediența totală față de partid, căruia îi datorează totul în această viață!), îl are Răzvan Rotaru. Apărut în politică după ani de rătăciri în zona activităților specifice lumii interlope, protejatul dintotdeauna al lui Costică Macaleți a fost unealta perfectă pentru manoperele murdare de care PSD avea nevoie. Extrem de vocal, în ciuda unei capacități reduse de exprimare publică, adesea chiar la limita ridicolului, ”Chinezu” a fost trompeta utilizată de partid pentru lansarea atacurilor murdare asupra adversarilor politici, ca și omul care nu s-a eschivat de la nicio ”nefăcută” în campaniile electorale din ultimii ani. Utilizarea poziției de șef al gărzii de mediu de o manieră flagrant abuzivă, în interesul propriului partid, este doar cea mai măruntă dovadă în acest sens!
          Spre deosebire de Budăi, Rotaru chiar poate fi periculos ca ocupant al unei poziții publice atât de înalte, precum cea de parlamentar. Lipsit de scrupule și foarte contondent în manifestări, va continua să recurgă la orice mijloace pentru a-și satisface propriile orgolii și interese. Iar în momentul în care va fi scăpat din lesa actualilor săi dresori și stăpâni va da întreaga măsură a daunelor pe care le poate produce tuturor celor din jur, inclusiv (sau, mai ales!) oamenilor obișnuiți, electoratului atât de curtat de fațadă și atât de disprețuit în realitate. Este, dacă vreți, genul de personaj pentru care există toate indiciile că se potrivește vorba ”nu-i da puterea pe mână!”. Dar cine să mai ia seamă în zilele noastre la acest gen de avertismente? Singura (palidă...) consolare pentru ascensiunea tolerată și încurajată a unui asemenea individ este aceea că primii care se vor frige după reușita ”experimentului Chinezu” vor fi chiar cei care au pus umărul la iresponsabila sa aburcare în sfera puterii reale.

Un comentariu:

  1. O analiza foarte buna ,in special a lui ,,Chinezu' '', sa speram ca nu o sa iasa deputat , ca daca iese atunci o sa vedeti adevarata fata a acestui personaj.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!