miercuri, 30 noiembrie 2016

Cea mai bună investiție? În politică! Modelul Costel Șoptică


 
          Dacă doriți un model perfect de politică văzută și făcută strict ca investiție personală, ca afacere, fără nicio legătură cu vreo doctrină, cu vreun ideal sau cu vreo dorință de a face realmente bine semenilor tăi, atunci liberalul Costel Șoptică este acel model.
          Profitând din plin de setea de bani (nu doar pentru partid...) a președintelui vechiului PNL, Florin Țurcanu, deputatul Costel a găsit cu ușurință calea spre a deveni unul dintre pionii principali ai organizației liberale botoșănene în anul 2012, an în care ”s-au făcut cărțile” pentru un mandat de patru ani la nivel local sau național. Într-o perioadă în care firmele sale aveau dificultăți majore, fiind în pragul insolvenței și al falimentului, Șoptică a avut abilitatea de a ignora datoriile către stat, direcționând toate resursele spre partid. Recompensa a venit în cel mai scurt timp, o dată cu accederea în Camera Deputaților. De prisos să mai spun că, deloc întâmplător, ”investiția” liberalului s-a dovedit a fi una foarte avantajoasă, societățile pe care le controlează direct sau indirect intrând în zodia foarte favorabilă a prosperității dobândite îndeosebi pe seama lucrărilor fără număr pe bani publici. Lucrări făcute pentru instituții ale statului, pentru CJ sau pentru comune cu primari de toate culorile politice (!) - n-a contat absolut deloc pentru ”tolerantul” Costel Șoptică, dispus să-și ofere serviciile oricui îi atribuia un contract avantajos.
          Un moment de-a dreptul scârbos de îngâmfare manelistă pe tema ”am cu ce, bă, săracilor care m-ați votat” a fost cel în care, deși firmele sale aveau în continuare datorii mari către stat, Costeluș a găsit de cuviință să se laude în presa locală cu mașina de lux făcută cadou fiicei sale la majorat, garnisită ”la pachet” cu un revelion la Dubai pentru toată familia. Na, obrazul pretins subțire ar fi avut de suferit pesemne în aerul banal și îmbâcsit al stațiunilor montane românești, la fel cum orgoliul nemăsurat al deputatului n-ar fi fost suficient gâdilat dacă n-ar fi aflat absolut toată ”prostimea” județului de cât de potent este el.
          Expert al jocurilor politice de culise transpartinice (făcute cu preponderență la ”floarea de la butonieră” numită Premier), Costel Șoptică a fost acuzat în toți anii de deținere a puterii, chiar de către propriii săi colegi, de nenumărate alianțe cu ”dușmanii” din PSD sau, mai nou, cu ”prietenii” din fostul PDL. Ultimul episod de acest gen s-a consumat chiar la alegerile interne din marele PNL botoșănean, când s-a stabilit (măcar provizoriu, până și-au băgat alții coada, cu sprijinul conducerii centrale) ordinea pe listele electorale. Bănuit ca fiind parte a unei înțelegeri ascunse cu aripa fostă portocalie a partidului, Șoptică a fost forțat de vechii liberali să opteze pentru Senat, deși își dorise să continue preț de încă un mandat în Camera Deputaților. Dar astea sunt detalii...
          Conștient de puterea deținută în partid după sucombarea publică a lui Florin Țurcanu, deputatul liberal și-a trădat fără scrupule colegii, sabotând pur și simplu șansele lui Gheorghe Sorescu la alegerile locale (ohoho, cât a râvnit Costeluș la poziția de președinte al CJ!, prietenii știu de ce...). Cum? Prin simpla sa prezență pe listele electorale, ca și prin impunerea pe aceleași liste a unor persoane deloc simpatizate de electorat. De neimplicarea în campanie nici nu mai e nevoie să amintesc, aceasta venind de la sine, absolut firesc, în condițiile date.
          În relația cu electoratul, deputatul botoșănean s-a evidențiat (pe lângă sfidările de genul celei amintite anterior) prin lipsa totală de rezultate, mascată cât s-a priceput el de abil sub forma unei pretinse griji pentru soarta agriculturii și a fermierilor. Eficiență cvasinulă, desigur, dar prilej continuu de băgare în seamă mediatică (fără excepție, contracost, în caz că nu știați!).
          Despre relația firmelor lui Șoptică (pasate oficial unor rude sau apropiați...) cu banul public vom mai avea probabil prilejul să aflăm lucruri interesante, în condițiile în care procurorii au început să investigheze (să sperăm că pe bune!) cum au decurs lucrurile în contractele cu pricina. Nu vom vedea, în schimb, niciodată o investigație (fie și ”postum”...) a ANI în privința modului în care deputații Costel Șoptică și Verginel Gireadă și-au angajat odraslele încrucișat la cabinetele parlamentare. Și asta pentru că, imediat după ce jocul rapace și murdar a fost făcut public de mass-media, una dintre beizadele a fost ”disponibilizată” în regim de urgență, înainte de sesizarea inspectorilor de integritate. Doar una pentru că, nu-i așa, e păcat să renunți la orice bănuț public pe care îl controlezi și poți să-l păstrezi pentru tine!
          Acesta este personajul cu care PNL vine în capul listei pentru Senatul României, secondat de copia sa (fidelă, dar mult mai... palidă), senatorul Viorel Grigoraș, alias Gigel Frone de Botoșani. Din fericire, măcar șansele acestuia din urmă sunt infime pentru un nou mandat de parlamentar. De ”binefacerile” prestației lui Șoptică în forul legislativ vom avea parte, însă, mai mult ca sigur, și în următorii patru ani. Iar dacă o fi să ne salveze la un moment dat DNA-ul de Costeluș, cel care îi va lua locul va fi Frone. Chiar așa: după Grigoraș cine mai e pe listele PNL-ului la Senat, că nu-i exclus, cel puțin teoretic, ca procurorii să-și facă treaba până la capăt, nu?!? Doamne ajută! Că electoratul nu prea are cum, fiind pus, mereu și mereu, să aleagă răul cel mai mic...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!