marți, 18 octombrie 2016

Solicitarea prefectului, normală! Noi? Suntem și noi ”normali”?


          Încă un gest de normalitate al prefectului Dan Nechifor: solicitarea explicită a demisiilor directorilor de instituții deconcentrate ale statului înscriși pe listele electorale pentru alegerile parlamentare. Firesc, demisiile ar trebui depuse înainte de începerea campaniei, astfel încât influența în sistemele pe care le conduc ale șefilor-candidați Mihaela Huncă, Marius Budăi, Costel Lupașcu sau Răzvan Rotaru să nu depășească flagrant granița profesională, derapând grosolan în zona partizanatului politic explicit impus subalternilor și nu numai.
         Cum spuneam, solicitarea prefectului este una perfect logică. Din nefericire, nu există, după știința mea, legi care să îi și oblige pe cei în cauză să demisioneze. Dacă vor dori să mimeze normalitatea, o vor face, dacă nu, nu! Iar pronosticul meu fără echivoc este că nu vor demisiona sau, în cel mai bun caz, nu vor demisiona decât cei care sunt plasați pe poziții eligibile, care le asigură fără dubii viitorul în forul legislativ național.
          Într-o societate cu uzul practicilor democratice, cei care ar juca la două capete, candidând pentru o funcție în parlament fără a renunța la pozițiile de conducători influenți în instituții ale statului, ar fi sancționați drastic la vot de alegători. La noi, nu prea e cazul să ne așteptăm la așa ceva. Oamenii își exprimă opțiunile electorale după cu totul și cu totul alte criterii, strict subiective (carisma personală a candidatului, bunăoară, sau simpla apartenență la un partid favorit), o dovadă stupefiantă fiind numărul mare de primari și consilieri locali și județeni condamnați penal definitiv, unii aflați chiar în spatele gratiilor, care au fost aleși în funcții la scrutinul local din această primăvară.
          Această realitate păguboasă se subscrie jalnicei concluzii generale că ”avem conducătorii pe care îi merităm”, aceștia fiind o reflexie fidelă a societății în ansamblu, cu numeroasele ei păcate și atât de puținele calități. Dacă odată și odată o majoritate a românilor va înțelege mecanismele jocului democratic, își va pricepe clar interesele și va proceda în consecință, partidele vor fi obligate să se reformeze. Dacă nu, vom continua să așteptăm (zadarnic, în imensa majoritate a situațiilor!) gesturile benevole de normalitate ale oamenilor politici și să ne plângem de pomană de jalnica prestație a clasei politice în ansamblu.

Un comentariu:

  1. Mai interesanta e declaratia lui Macalet cu privire la faptul ca doar doi din cei patru inscrisi pe listele de la PSD sunt functionari publici si trebuie sa-si dea demisia, iar ceilalti doi sunt personal contractual si au dreptul sa ramana in functie. Oare? Surpriza! Cel putin unul din ultimii doi e tot functionar public! Oare presa va afla adevarul? Vom vedea!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!