sâmbătă, 15 octombrie 2016

Scenarită, domnule, scenarită!


          Așadar, percheziții simultane ale DNA la Primăria Botoșani, Hotelul Rapsodia și locuința primarului Cătălin Flutur. Tema? Necomunicată oficial, dar, pe surse și prin deducție logică, nu poate fi decât relația cu Dănuț Prisacariu, afaceristul sosit pe cai mari în acest oraș în urmă cu vreun deceniu și dezumflat complet în ultimii ani, sub presiunea unor datorii uriașe. Ei, dacă atunci când a fost vorba de aleea mutată de pe B-dul Mihai Eminescu ori despre angajarea fiului la nu-ș' ce firmă de prin Iași scriam că sunt subiecte artificiale, de doi bani, acum lucrurile par realmente serioase pentru Flutur. Conform tradiției DNA, va dura, însă, mult și bine până vom afla cap-coadă povestea relației Flutur-Prisacariu și dacă ea cuprinde sau nu elemente necurate.
          Deocamdată, e interesant de observat cam cum se declanșează anchetele procurorilor pe aceste minunate meleaguri. Plecăm, desigur, de la premisa că instituțiile statului își fac treaba obiectiv, nefuncționând la apăsarea vreunor ”butoane” cu iz politic, cum tot încearcă să sugereze fel de fel de oameni naivi și rău intenționați, adepți ai teoriilor conspiraționiste. Să trecem, doar, în revistă niște fapte cât se poate de concrete, petrecute după un calendar foarte sugestiv în ultima perioadă:
1. În urmă cu două săptămâni a avut loc celebrul vot intern al liberalilor botoșăneni, cu rezultatele (surprinzătoare din multe puncte de vedere!) bine cunoscute.
2. Presat de vechii peneliști (care îl suspectau de blat cu aripa de sorginte pedelistă), Costel Șoptică optează, a doua zi după alegerile interne, pentru prima poziție la Senat, stârnind reproșul președintelui Cătălin Flutur, care afirmă ceva de genul: ”Nu așa ne-a fost înțelegerea. Mai vedem noi!”.
3. Absolut întâmplător, după încă două zile, presa centrală face cunoscut (în premieră!) că Șoptică este subiectul unei anchete de corupție privind utilizarea unor fonduri publice.
4. Întrebat de ziariști, imediat după alegerile din partid, despre materialele de campanie ale lui Cristian Roman, care sugerau că ar fi fost sprijinit ”pe față” de Flutur, acesta din urmă neagă vehement, dând de înțeles că Roman a acționat fără știrea și acceptul lui.
5. Imediat (din nou întâmplător!), în mass-media locală apare ancheta bine documentată a unor ziariști cu privire la modul în care Cristian Roman și-a pierdut de jure vila din Botoșani (ridicată dubios pe vremea când era prefect al județului), continuând, însă, să locuiască (de facto...) în ea.
6. Și, culmea coincidențelor întâmplătoare (superb pleonasm!), procurorii DNA efectuează taman acum perchezițiile la primărie, Rapsodia și locuința lui Flutur, cam la un deceniu după ce posibilul subiect al unei anchete s-a petrecut (sau nu!) faptic.
          Ciudate sau nu, acestea sunt evenimentele concrete petrecute sub ochii noștri. Coincidențele uluitoare pe care le poate oricine remarca ne-ar putea duce cu gândul la un război de culise între mai-marii PNL. Dacă am fi adepții teoriei conspirației, am putea specula că apropierea evidentă dintre Flutur și Roman din ultimii ani s-ar putea explica prin faptul că cei doi s-ar fi avut la mână reciproc, în toți acești ani, cu câte ceva, iar declanșarea jihadului fratricid a dus la coincidențele de ultim moment semnalate mai sus. Dar noi - nu-i așa? - nu credem cu atâta naivitate în astfel de scenarii, cu ”butoane” apăsate exact când trebuie.
          Tot așa, pur speculativ, ne-am putea duce cu gândul la faptul că, dacă scandalul ce se prefigurează pe tema relației Flutur-Prisacariu ar fi fost un ”buton” la îndemâna PSD-ului, atunci el ar fi fost apăsat încă din primăvară, înaintea alegerilor locale câștigate de actualul primar. Ei bine, nu! Atunci a fost declanșat doar ”butonașul” ridicol cu aleea de lângă Belvedere, singurul aflat în arsenalul social-democrat. Implicit, ”butonul” Prisacariu, apăsat acum, s-a aflat în altă parte... Dar și asta ar fi o speculație neavenită pentru niște cetățeni absolut responsabili ai unui stat de drept cum rar mai găsești altul pe lume!
          Nefiind adepți ai scenaritei de acest gen și crezând orbește în funcționarea impecabilă și obiectivă a instituțiilor statului, nu putem concluziona așadar că Flutur și Roman își plătesc acum cu furie polițe. Cum nu putem nici să legăm influența pe care cei doi ar avea-o în anumite zone - pe care le-am denumi tendențios, la o adică, ”panouri de comandă din umbră a României zilelor noastre” - de faptul concret că ambii se regăsesc pe lista ofițerilor în rezervă avansați spectaculos în urmă cu ceva ani, la secret, printr-o decizie politică și degradați ulterior, după ce cazul (de anvergură națională și cuprinzând multe nume grele) a fost scăpat în presă.
          Toate astea sunt, în concluzie, simple coincidențe. Raționamentele speculative bazate pe observații de acest gen, privind modul cum se petrec lucrurile în această zonă a puterii reale, sunt neavenite. Nu e vorba, deci, de niciun ”buton” și de nicio ingerință în funcționarea conform legii (și atât!) a instituțiilor de forță ale statului. Rușine să ne fie dacă, Doamne ferește, ajungem să ne gândim măcar la asemenea bazaconii, care n-au cum să se petreacă într-o minunată țară democratică precum a noastră!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!