sâmbătă, 29 octombrie 2016

În așteptarea emoțiilor electorale. Induse sau nu...


          Ultimele alegeri naționale, de orice tip ar fi fost ele, au fost marcate (și influențate!) de fel de fel de evenimente cu impact emoțional major asupra unor categorii de electorat. Ne amintim cu toții, desigur, de scandalul votului în diaspora. Coincidențe sau nu, aceste ”întâmplări” au fost oricum asociate cu lucrul în laboratoarele subterane ale minunatei noastre patrii.
          Ce eveniment cu mare impact emoțional, menit să ne scoată din case pe 11 decembrie, s-ar mai putea cloci pe undeva în această perioadă? Tiparul ar trebui să fie altul decât cel obișnuit, în condițiile în care vina pentru un ceva anume foarte șocant n-ar mai trebui să cadă în cârca guvernului, care, măcar formal, este apolitic. Scenariile pot fi nenumărate, chiar și în acest context. Trei genuri de provocări îmi par a fi, totuși, mai probabile:
1. O exacerbare a naționalismului printr-un eveniment creat/permis taman la momentul oportun, adică de Ziua Națională a României, 1 Decembrie. Sunt și 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial, data alegerilor se potrivește de minune, i-am văzut recent împreună pe Cioloș și Iohannis la Tg. Jiu pentru marcarea centenarului amintit... Un joc foarte periculos, dacă e să mă întrebați pe mine, dar nu se împiedică nimeni de astfel de ”detalii” când vine vorba de preluarea/menținerea puterii.
2. O serie de acțiuni (sau, mai degrabă, una singură, de mare impact!) a procurorilor DNA. Cu interceptări scăpate spre presă, cu cătușe, cu tot tacâmul... Ținta sau țintele ar trebui să fie foarte bine poziționate pentru ca efectul să fie cel scontat. Nu de alta, dar ne-am cam obișnuit și cu acest gen de ”întâmplări” în ultimii ani și nu mai suntem la fel de ușor de impresionat. Știu și eu, poate un Traian Băsescu, ceva...
3. Un atac cibernetic masiv, care să afecteze zile în șir, calculatoarele românilor și care să se arate a fi fost pus la cale de cutare sau cutare mogul politico-mediatic, cu interese majore în alegeri. Hm, mai puțin probabil, dar, totuși, imaginabil dacă își pun mintea băieții buni din țara asta.
          Dacă aș avea o casă de pariuri, aș propune niște mize legate de... emoțiile care ar putea să ne pălească subit înaintea alegerilor parlamentare. Cu fel de fel de cote, una mai interesantă ca alta. Incluzând, desigur, și varianta că nu se va întâmpla nimic deosebit de data asta și că totul este doar rodul teoriilor conspiraționiste. Cred, totuși, că ar fi câțiva care s-ar putea îmbogăți pariind corect! Și mai cred că ar avea ochii albaștri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!