joi, 13 octombrie 2016

Agaricii unei politici de doi bani


          Și cineva picat din Lună la Botoșani și-ar da seama, doar aruncând o privire pe știrile acestor zile, că vin alegerile. Agitația febrilă care i-a cuprins subit pe toți politicienii județului este un semnal cât se poate de limpede. Atacuri fratricide, declarații halucinante, migrări și traseism în regim de urgență, proteste asumate sau anonime, injurii și calomnii fără număr, scandal continuu, aranjamente de culise care se fac și se desfac de la o oră la alta, promisiuni deșănțate, amenințări scrâșnite, adică o întreagă gamă de reacții absolut neobișnuite pe timp de pace constituie cel mai bun indiciu că suntem în perioada (de război!) în care se taie în felii cașcavalul politic. Pe lângă toate aceste semnale clare din teren, hotărârea de guvern prin care a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru 11 decembrie are doar rolul unei palide informații colaterale.
          Așadar, scandal monstru peste tot, prin toate partidele botoșănene, pentru un loc cât mai sus pe liste. La liberali, un afiș anonim, pus în geamul sediului de cine știe ce frustrat ori poate, de ce nu, chiar de adversarii politici, reînvie problema, cât se poate de reală, a unității ”marelui PNL”. Ce unitate? Ce ”mare PNL”? Nici vorbă de așa ceva! Două-trei grupuri de interese puse forțat sub aceeași umbrelă, care nu se înțeleg și nu se vor înțelege niciodată în privința împărțirii sinecurilor, că altceva oricum nu îi interesează. Punct!
          Nici pesediștilor nu le-a mai ieșit, de data asta, manevra tradițională a punerii disciplinate a unei batiste parfumate pe țambalul nemulțumirilor uriașe din interior. Revolta celor care se consideră nedreptățiți și obiceiul fanariot al deciziilor luate exclusiv ”la centru”, eventual după niscaiva peșcheșuri primite discret de la pretendenții la un cin public, au dus la repetarea alegerilor interne. Când anume se va întâmpla asta și cu ce rezultate rămâne de văzut. Abia atunci vom putea deduce fără echivoc pentru ce ghiaur aborigen a hotărât sultanul Liviu Dragnea că trebuie repetat simulacrul electoral intern, astfel încât să i se facă loc pe o poziție eligibilă.
          Despre ALDE sau PMP nici n-ar mai fi nevoie să vorbim, șansele acestor entități ciudate de a accede în parlament fiind minime. Și, totuși, amploarea vânzolelii cu care se derulează evenimentele din aceste gășculițe poreclite formațiuni politice n-are cum să nu-ți sară în ochi. Personaje precum Liliana Mincă, Cornel Popescu sau Stelică Strugaru dau din coate să le fure în ultimul moment blidul (oricum sleit!) de sub nas celor care s-au oploșit mai demult, plini de speranță, la măsuța șubredă a politicii mărunte de pe aceste meleaguri.
          În tot acest peisaj, nimic nu are de-a face în vreun fel cu interesul real al oamenilor obișnuiți, al ”bizonilor” care urmează să fie ademeniți la vot cu fel de fel de vorbe goale, că de pomeni electorale palpabile nu mai poate fi vorba de frica procurorilor. Toată adunătura de indivizi care roiesc în jurul rahatului urât mirositor numit politică, râvnind la o aterizare cât mai aproape de vârful moțului, ignoră cu desăvârșire, dintotdeauna, calea normală de acces spre un loc sigur pe listele electorale: acțiuni concrete, derulate consecvent spre binele cetățeanului!
          Alegătorul ar trebui să știe că dacă cutare sau cutare politician nu va mai ajunge în parlament, atunci proiectul concret al acestuia privind cutare domeniu de interes real pentru orice român va fi abandonat. Mai mult sau mai puțin reușite, legile muncite timp de mai multe mandate în parlament de personaje din anii '90 precum Ticu Dumitrescu (creatorul CNSAS) sau Vasile Lupu (retrocedarea terenurilor agricole) au constituit motive clare, incontestabile, ca respectivii politicieni să aibă asigurată o poziție în forul legislativ al țării. Cu ce proiecte de acest gen putem lega numele pretendenților botoșăneni actuali la un mandat în Senat sau Camera Deputaților? Cu niciunul pentru niciunul dintre cei în cauză! În lipsa unor astfel de obiective concrete, pentru care să se lupte în legislativul românesc, punându-și la bătaie întreaga carieră publică, micuții noștri agarici își sparg capetele între ei, păruindu-se jenant strict pentru propria căpătuială personală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!