miercuri, 19 octombrie 2016

Adio, dar rămân... pe tine!


          În doi timpi și trei mișcări, PSD-ul a răspuns, prin vocea lui Costică Macaleți, solicitării prefectului Dan Nechifor ca șefii de instituții care figurează pe listele de candidați la parlamentarele din 11 decembrie să își dea demisia. Nea' Costică a ieșit la înaintare, așa cum anticipam și pronosticam încă de ieri, cu ”prevederile legale”, care nu spun nimic de demisie în astfel de situații flagrante, ci doar de autosuspendare. Și asta doar în cazul celor care au statut de funcționari publici, că restul pot sta bine merci în funcții și îi pot controla oficial cât vor ei de aprig, de exemplu, pe primarii care au un rol deloc de neglijat în alegeri.
          Ce relevanță are ”autosuspendarea” pentru un candidat ne spune printre rânduri tot Macaleți, care, iată, le recomandă fără remușcări și celorlalți doi șefi de instituții de pe listele PSD-ului, care nu sunt funcționari publici, să facă un gest oarecum similar, luându-și concedii de odihnă în campania electorală. Suspendați sau în concediu, șefii rămân șefi și sunt tratați ca atare de toată lumea. Nu de alta, dar toți știu că se vor întoarce și că dețin puterea reală în posturile de care refuză să se rupă definitiv, prin demisie, cum ar fi normal. Nimeni nu-i poate împiedica să treacă ori de câte ori doresc pe la instituțiile pe care le păstoresc (în numele partidului...) și să le traseze subalternilor ordine de acțiune cu substrat electoral: îl controlați pe ăla, îl verificați la sânge pe celălalt, îi amendați pe ăștia. În plus, au timp liber gârlă și pot ei înșiși să bată județul în lung și-n lat, punând câtă presiune vor pe toți cei de sprijinul (nu neapărat benevol!) al cărora au nevoie pentru a-și crește scorul în alegeri. Că doar nu vă imaginați că o să poarte la gât ecusoane pe care să scrie cu majuscule ”SUSPENDAT” sau ”CONCEDIU DE ODIHNĂ”.
          Doar electoratul poate, cum scriam și ieri, să sancționeze, la urne, o astfel de stare de lucruri. Ceea ce, desigur, nu se va întâmpla, alegătorii noștri fiind complet insensibili la abaterile, fie ele și flagrante, de la normalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!