sâmbătă, 24 septembrie 2016

Speranțe privind soarta Centrului Istoric întreținute de prefectul Dan Nechifor


          Minunea acțiunilor concrete ale autorităților împotriva romilor cu comportament antisocial din Centrul Istoric botoșănean ține, iată, mai mult de trei zile. Termenul proverbial pentru astfel de ”miracole” - când instituțiile noastre își fac sau măcar mimează că își fac treaba - a putut fi depășit de această dată grație ”magicianului” Dan Nechifor, prefectul județului, care chiar și-a propus să se implice în rezolvarea problemei.
          Cu o încăpățânare neobișnuită pentru un personaj public de un astfel de nivel (alții ar fi lăsat de mult să înceapă să se pună praful pe dosarul Centrului Vechi, uitat strategic prin vreun sertar!), Nechifor a continuat seria întâlnirilor cu actorii implicați în telenovela fără sfârșit din acea zonă, impunând chiar o conduită fermă a reprezentanților în uniformă ai autorităților, polițiști, polițiști locali, jandarmi, în relația cu cei care încalcă sistematic normele de conviețuire socială. Prefectul a identificat, cu multă abilitate, și modalitatea de a obliga instituțiile de forță din subordine să își facă treaba temeinic și să pună capăt dubioasei relații tradiționale cu romii, lăsați să-și facă de cap, ba chiar anunțați din timp de către unii ”binevoitori” cu epoleți de acțiunile puse la cale pentru disciplinarea lor. Concret, Dan Nechifor a anunțat că va apela la serviciile Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, dacă jandarmii noștri se vor dovedi în continuare incapabili să controleze situația. Ceea ce, să recunoaștem, ar reprezenta o palmă strașnică pentru orgolioșii jandarmi botoșăneni!
          Calea spre normalizarea situației din Centrul Istoric a fost deschisă. Cerbicia prefectului - care va trebui să facă din rezolvarea acestei probleme o preocupare constantă până în ultima zi a mandatului său, indiferent când va fi aceea! - pare să fie o garanție că, în sfârșit, de data aceasta lucrurile nu vor mai fi lăsate să rămână la fel, pe modelul clasic românesc ”las-o, bă, că merge-așa!”. Cetățenii vizați de acțiunile autorităților, indiferent de etnie, își vor modela comportamentul, treptat, sub presiunea fermă a oamenilor în uniformă. Desigur, aceasta nu se va întâmpla peste noapte, ba chiar va necesita luni sau chiar ani de zile de disciplinare continuă, fără sincope, din partea instituțiilor statului. Un drum lung, dar deloc imposibil de parcurs!
          Dacă e să observăm și maniera (la început stângace, dar ulterior tot mai tenace și eficientă) în care prefectul Dan Nechifor reacționează la problemele importante ale județului - precum combaterea efectelor secetei sau avertismentul ferm adresat șefilor de instituții deconcentrate de a nu se implica în acțiuni politico-electorale - se cuvine să apreciem la superlativ activitatea întâiului reprezentant în teritoriu al guvernului. Nu-l cunosc personal pe Nechifor, nu m-am întâlnit cu dânsul niciodată și, implicit, n-am schimbat nici măcar două vorbe până acum, însă îmi pare a fi genul de persoană de care botoșănenii chiar au nevoie în poziții publice importante. Atâta timp cât nu va obosi să-și facă treaba ”pe bune” și nu va ceda tentației de a ”bate palma” cu unii sau alții, imitând stilul clasic, inert și păgubos, al predecesorilor săi, Dan Nechifor merită să fie remarcat și apreciat de toți locuitorii județului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!