joi, 8 septembrie 2016

Putregaiul din școala românească: Despre profesori


          Zeci de mii de copii botoșăneni încep luni un nou an școlar. O veritabilă corvoadă pentru cei mai mulți dintre ei, pentru că școala noastră nereformată, comunistoidă, împănată cu personaje anacronice este incapabilă să îi atragă în vreun fel. Școala nu mai "rimează" nicicum cu generațiile de care este forțată să se ocupe, iar rezultatele sunt cele pe care le știm cu toții, adică pur și simplu dezastruoase, ducând inevitabil la compromiterea viitorului acestei nații.
          Profesorii vor reîncepe, de luni dimineață, să se uite chiorâș, minut de minut, oră de oră, zi de zi, la elevii îmbrăcați "provocator", nostalgici după epoca de aur a uniformelor școlare, care, desigur, prin definiție, nu făceau altceva decât să asigure acea "uniformizare" atât de dragă dascălilor crescuți în comunism. Aceiași profesori se vor umple de ură văzându-și elevii folosind cu nonșalanță gadgeturile specifice vremurilor în care trăim și pe care ei sunt incapabili să le înțeleagă, darămite să le mai și folosească în procesul de educare. Și tot profesorii vor scrâșni din dinți de fiecare dată când își vor aminti de lefurile lor mici, din care nu-și permit să "concureze" (da' cine-i pune să concureze?!?) nici măcar cu o parte dintre cei de educația cărora se ocupă.
          Supapele la care vor recurge automat pentru a-și obloji oftica? Răzbunarea pe copii, dezinteresul la ore și împingerea meschină a celor din bănci spre meditații particulare evazioniste, devenite obligatorii pentru acumularea informațiilor care în mod normal ar fi trebuit să le fie servite gratuit elevilor la școală.
          Puținii dascăli cu har rămași în sistem vor continua să fie priviți cu suspiciune prin cancelarii de către propriii lor colegi, adică de cei incapabili să capteze atenția și dragostea celor mici prin propria prestație, fiind nevoiți să recurgă la forță și intimidare, la folosirea sistemului de notare ca pe o măciucă disciplinară pentru a avea impresia că "se impun la catedră" (de parcă le-ar cere cineva așa ceva...).
          Acestea sunt auspiciile sub care copiii și nepoții noștri vor intra luni dimineață în școli ca niște martiri deplin conștienți de ceea ce îi așteaptă în următorul an. E doar un segment, poate cel mai important, al ansamblului de lucruri strâmbe, clădite complet anapoda, care formează în acest început de mileniu sistemul de educație din România.
          În postări ulterioare mă voi referi și la alte elemente care compun dezastrul general al școlii: contribuția/influența adesea nefericită a familiilor, lipsa de mijloace moderne de educație, programa super-încărcată, bazată pe memorare mecanică, politizarea învățământului, schimbarea continuă a modului de evaluare prin examene a copiilor, etc, etc. Atenție, însă!!! Mai puțin vina elevilor înșiși, care NU EXISTĂ decât în mintea celor care pretind că îi educă! Copiii sunt exact așa cum îi modelăm noi toți, școală, familie, societate, fiind singurii perfect adaptați acestor vremuri!

2 comentarii:

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!