luni, 5 septembrie 2016

Problemă gravă, măsuri... pompieristice!


          Anul trecut, secetă. Anul acesta, secetă. La anul, foarte probabil, secetă. Sau peste doi ani... Fermierii botoșăneni, atâția câți mai sunt, își văd ruinate șansele de a trăi normal: culturile le sunt compromise și trebuie să-și sacrifice animalele din bătătură sau să le vândă pe la abatoare la prețuri de nimic fiindcă nu au cu ce le hrăni.
          Face cineva ceva serios pentru ajutarea acestor zeci de mii de oameni? Deunăzi, la convocarea prefectului pentru discuții pe această temă, n-a răspuns, parcă, decât un primar de comună. Puțurile de mare adâncime de care vorbea fosta conducere a CJ Botoșani au rămas doar simple proiecte, scrise în niște pliante electorale. De planuri mai ample prin care să se creeze sisteme (fixe, mobile, habar n-am...) de irigații, capabile să folosească apa râurilor din județ, nici măcar nu poate fi vorba deocamdată. Și tot așa, an după an. O lipsă de reacție tipic românească pe o problemă extrem de serioasă, existențială chiar pentru mulți dintre semenii noștri!
          Măsura-surogat de a le duce câte o lingură de apă sătenilor botoșăneni cu mașinile pompierilor (așadar, o măsură... pompieristică!) este binevenită, desigur, dar nu rezolvă și nici nu va rezolva efectiv problema. Așa că... hai, specialiștii lui pește din domeniile conexe, angajați prin toate birouașele statului, PRODUCEȚI SOLUȚII! Ați măsurat an după an gradul de secetă și... atât. Hai să inițiem odată proiectele necesare irigării suprafețelor, să le blindăm cu studiile aferente și să le depunem la Guvern, la CNI, la UE, oriunde e posibil să găsim finanțare, după care să trecem efectiv la treabă! Astăzi, nu peste alți câțiva ani sau chiar decenii, când, poate, dacă stăm acum cu mâinile în sân, vom ajunge să vorbim, Doamne ferește, despre deșertificare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!