marți, 20 septembrie 2016

Nu așa, Cristi! Hai să schimbăm modelul de parlamentar!


          Puține nume dintre cele vehiculate de PSD și PNL pentru pozițiile eligibile de pe listele electorale din această toamnă îmi inspiră, cât de cât, încredere. Foarte succint și fără a intra, deocamdată, în analize detaliate (o voi face, caz cu caz, la timpul potrivit, adică după ce partidele își vor definitiva opțiunile), social-democrata Doina Federovici și liberalul Cristian Achiței îmi par a fi personajele de prestația cărora ne putem lega unele speranțe pentru intervalul 2016-2020.
          Activitatea Doiniței din ultimii patru ani este, cumva, impresionantă, chiar dacă energia irosită de pesedistă în pură demagogie de partid și în acțiuni de imagine strict politicianiste depășește de zeci și zeci de ori eforturile depuse pentru modificări concrete ale legilor, în folosul cetățenilor. Pentru că, fie că ne place, fie că nu, zona legislativă este, aproape exclusiv, treaba unui senator sau deputat!
          În cazul lui Achiței, nivelul ridicat al așteptărilor provine din pragmatismul demonstrat la conducerea consiliului județean, când și-a legat activitatea de domeniul pe care chiar îl stăpânește, ca specialist, cel al drumurilor. Cu ce eficiență practică, este de discutat, firește, dar oricum, există un reper concret, palpabil, la care să ne putem raporta. O primă declarație a liberalului ca potențial candidat la un mandat de parlamentar mă pune, însă, serios pe gânduri: "Vă spun sigur și promit solemn că în perioada 2017-2020 drumul Botoșani-Târgu Frumos va fi reabilitat și modernizat. Eu nu promit multe lucruri. Când spun ceva că vom face, înseamnă că se va face!".
          Ei, asta este o mostră clasică de promisiune electorală demagogică! Cum vei face tu, Cristinel, ca parlamentar, drumul Botoșani-Tg. Frumos, ca să-ți respecți "promisiunea solemnă"? Cum? Faci o lege specială pentru acest drum, în defavoarea altor drumuri mizerabile din țara asta care își așteaptă rândul la modernizare? Cu voturile cui? Sau... cum altfel? Că alte instrumente legale nu mai ai la îndemână! Nici măcar trafic de influență (camuflat în lobby) pare că nu vei putea face, în condițiile în care sondajele arată că guvernarea va fi de o cu totul altă culoare politică. Și atunci? Vorbim așa, ca să ne aflăm în treabă și să începem să-i frăgezim pe votanți? Copiem din start partea asta odioasă din activitatea - altfel de succes (mai mult sau mai puțin meritat!), cum am mai spus - a "modelului" parlamentar impus de Federovici??? Nasol!
          Sau poate că totul trebuie înțeles în cheia ultimei fraze a lui Achiței, care poate fi "citită" după cum urmează: "Când știu că ceva se va face oricum, spun că noi suntem cei care vom face acel lucru"! Ceea ce tot a țeapă (ceva mai subtilă) sună. Iar eu unul chiar aștept altceva de la un nou parlamentar! Cum ce? Proiecte concrete de legi de care are atâta nevoie țara asta ca să nu mai meargă de-a-ndoaselea! Proiecte pentru care să se bată din prima și până în ultima zi de deputat sau senator!

P.S.: Știu, desigur, că demagogia ieftină e eficientă din punct de vedere electoral! Dar modelul ăsta universal (și păgubos!!!) de a face politică în Românica zilelor noastre chiar trebuie schimbat, odată și-odată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!