marți, 23 august 2016

Deziluzia Cioloș


          Mai mult sau mai puțin priceput în administrarea țării, cu siguranță mai "curat" (la capitolul corupție, desigur) decât orice executiv politic de după '89, guvernul de tehnocrați condus de Dacian Cioloș va lăsa în amintirea celor mai mulți români un gust amar, pe măsura deziluziei trăite în lunile de funcționare la Palatul Victoria.
          Și nu mă refer sub nicio formă la acei semeni de-ai noștri dispuși să înghită pe nemestecate toate gogoșile fierbinți aruncate pe piață, de dimineață până seara, de cele trei televiziuni plătite să decredibilizeze cu orice preț, în folosul politicienilor, termenul de "tehnocrat". De la acel segment de populație, încă naiv și ușor de manipulat, eu unul nu (mai) am niciun fel de așteptări.
          Cioloș și compania i-au dezamăgit nepermis, însă, pe aceia dintre români care au sperat că un an de guvernare va fi suficient măcar pentru inițierea unei campanii solide de depolitizare a instituțiilor statului. Era singurul lucru realmente important pe care prim-ministrul apolitic și miniștrii săi îl puteau face, profitând de susținerea de care se bucurau (și pe care au pierdut-o între timp, dezamăgind...) din partea străzii, a acelei străzi revoltate, în toamna anului trecut, după tragedia de la Colectiv, de apucăturile clasei politice.
          Schimbarea câtorva prefecți și a doi-trei directorași de prin ministere este departe, dureros de departe, de curățenia care trebuia făcută în fruntea instituțiilor centrale și locale ale statului. O astfel de ocazie de înlocuire a tuturor politrucilor strecurați, guvernare după guvernare, în poziții publice (privite și tratate ca "binemeritate" sinecuri de partid) nu se va mai ivi prea curând pe aceste meleaguri. Dacian Cioloș a dat pur și simplu cu piciorul oportunității unice de a impune în pozițiile cheie ale statului o elită formată din specialiști veritabili, capabili să ne smulgă din marasmul în care ne zvârcolim.
          O ratare de neiertat, așadar, care ne va duce, peste doar câteva luni, după alegerile generale, în același punct lipsit de perspective în care ne aflam în toamna anului trecut: un guvern politic 100%, fie el de stânga sau de dreapta (nicio diferență!), care va conduce prost și mustind de corupție țara, bazându-se pe armata intactă, neatinsă (de către temătorul Cioloș) de omuleți de partid aflați la butoane peste tot în jurul nostru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!