joi, 25 august 2016

Ban la ban trage!


          Ultima demonstrație a zicalei din titlu a fost făcută la Loteria Bonurilor Fiscale din această lună. Premiul de 1 milion de lei va fi împărțit, conform unei televiziuni de știri, între doar trei români, posesori ai unor bonuri fiscale câștigătoare, respectiv în valoare de 505 lei și datând din 16 iulie a.c.
          Ei, una e când împarți un milion (10 miliarde lei vechi) la numărul maxim de câștigători admis de regulamentul tombolei, adică la 100, fiecare alegându-se cu câte 10.000 de lei și cu totul altceva când îl împarți doar la 3, iar câștigul se ridică la 333.333 de lei. Nu?
          Acuma, stând strâmb și judecând drept, ne dăm seama că bonurile cu șanse de câștig mare, pentru care premiul este împărțit la mai puțini, sunt cele de valoare mare pentru simplul fapt că sunt mai rare. Se fac mai puține cumpărături zilnic de... 505 lei, decât de câteva zeci sau, hai, de o sută si ceva de lei. Ca să "faci rost" de un astfel de bon cu potential de câștig uriaș trebuie să fii în măsură să faci cumpărături costisitoare, de ordinul a cât mai multe sute de lei, la fiecare vizită într-un magazin. Așadar, tre' să ai oricum foarte mulți bani!
          În concluzie: dacă ai și noroc și bani, te alegi cu un premiu uriaș; dacă n-ai bani, oricât de norocos ai fi, tot cu puțin vei rămâne! Loteria Bonurilor? Un instrument destinat matematic să îi ajute consistent doar pe norocoșii deja bogați!

P.S.: Ar mai fi un proverb care s-ar potrivi aici: La cel sărac nici boii (în cazul nostru, cei de la Loteria Bonurilor) nu trag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!