miercuri, 15 iunie 2016

Lecția alegerilor locale. Învață cineva ceva?


          Zece zile după alegeri. Timp suficient pentru partidele politice să rumege rezultatele scrutinului din 5 iunie. Și să ne dea nouă, alegătorilor botoșăneni, primele semne că au priceput ceva din cele întâmplate. Dacă or fi priceput...
          Pentru PNL, eșecul înregistrat la Botoșani (cu excepția câtorva localități în care au propus primari apreciați de electorat) ar trebui să ducă la curățarea organizației de personajele cu imagine publică dezastruoasă. Care sunt acelea se știe foarte bine. Unele dintre cele mai importante fețe liberale indezirabile au și fost cocoțate, absolut neinspirat, ba chiar sinucigaș, pe lista de consilieri județeni, contribuind din plin la eșecul echipei lui Gheorghe Sorescu.
          De asemenea, dacă vor să recupereze ceva din terenul pierdut până la alegerile generale din toamnă, peneliștii ar face bine să înceteze cu mascarada contraproductivă a conducerii bicefale. Soluția este simplă: alegeri interne urgente la toate nivelurile, fără ingerințe de la nivel central! Noii aleși ai organizațiilor locale ar urma să pună piciorul în prag și să arunce peste bord balastul care atârnă de gâtul partidului. Cui nu-i convine... la revedere!
          La rândul lor, social-democrații trebuie să tragă concluziile care îi privesc după analiza alegerilor locale. Capitalizarea în voturi a simpatiei tradiționale a unei majorități a botoșănenilor pentru partidul de stânga s-a dovedit imposibilă acolo unde candidații propuși au fost practic inacceptabili pentru electorat. Cazul cel mai evident este, desigur, cel de la nivelul municipiului reședință de județ, unde Ovidiu Portariuc nu avea cum să fie reales primar, după un prim mandat dezastruos în fruntea urbei.
          Dinspre pesediști au răzbătut semnale că Portariuc va fi executat (și) politic, manoperă care, foarte probabil, nu va întârzia foarte mult. Ceea ce nu par să fi înțeles pe deplin social-democrații este că votul din 5 iunie prin care au pierdut conducerea primăriei, deși au păstrat majoritatea în consiliul municipal, îi privește pe toți membrii conducerii executive din vechiul mandat. Nu doar Portariuc a fost sancționat de alegători! Aceștia au trimis la plimbare întreaga echipă din fruntea primăriei botoșănene. Așadar și pe fostul viceprimar Cosmin Andrei, personaj cu nimic mai breaz decât fostul primar. A-l propune pe acesta, din nou, pentru poziția de vice va avea drept consecință contrarierea electoratului, al cărui mesaj a fost cât se poate de clar. Cu ce rezultate la alegerile din toamnă? Vom trăi și vom vedea! Experiențele trecute au demonstrat în nenumărate rânduri că greșelile de management politic se plătesc mai devreme sau mai târziu. Iar a-l impune iarăși, cu forța, pe proaspăt refuzatul (de către alegători!) Cosmin Andrei este o astfel de greșeală.
          Așa cum scriam și într-o recentă postare pe facebook, oamenii inteligenți învață din erori. Ce și cât au învățat liderii marilor partide botoșănene din momentul 5 iunie? Hm... Dumnezeu cu mila!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!