joi, 14 ianuarie 2016

Scenariu horror pentru Botoşani


          Alegerile locale bat la uşă, fără ca oferta electorală a partidelor mai mari ori mai mici, aşa cum se conturează la această dată, să ne dea nouă, botoşănenilor, vreun motiv, oricât de mărunt, de optimism. "Meciul" localelor se va disputa, după toate probabilităţile, între actualul primar, social-democratul Ovidiu Portariuc, şi fostul primar, liberalul Cătălin Flutur. Într-un singur tur, că aşa au considerat mai-marii naţiei (din ambele partide) că ne putem exprima noi cel mai bine opţiunile...
          Dintre cei doi, este clar pentru orice botoşănean cu capul pe umeri că, detaşat, varianta cea mai utilă oraşului este Flutur. În mandatele lui s-au realizat o mulţime de lucruri bune pentru noi toţi. În schimb, Portariuc n-a făcut practic absolut nimic din 2012 încoace, nereuşind nici măcar să finalizeze proiectele majore moştenite de la predecesorul său, Cornişa şi Teatrul "Mihai Eminescu". Dimpotrivă, incapacitatea sa de a realiza lucrările necesare dezvoltării Botoşanilor a dus deja la pierderi uriaşe de fonduri europene, pierderi care vor fi acoperite ani buni de acum înainte din bugetul, şi aşa prăpădit, al urbei.
          Deşi, cu siguranţă, realizează slăbiciunile evidente ale candidatului lor, pesediştii nu au, în fapt, nicio pârghie de a-l înlocui cu un personaj mai credibil. După colapsul total al liderului judeţean Andrei Dolineaschi, cercetat penal, frâiele partidului au fost preluate de însuşi Ovidiu Portariuc, astfel încât orice tentativă de propunere a altui candidat pentru primăria botoşăneană este imposibilă!
          În atare condiţii, lucrurile ar trebui să fie relativ simple pentru electoratul local: vot masiv pentru Cătălin Flutur şi cu asta basta! Din păcate, situaţia nu stă nicicum aşa, după cum bine ştim cu toţii. Un alt personaj (colectiv şi oarecum ocult, de data asta...) intră în ecuaţia politico-electorală locală: DNA-ul. Anchetele, mai mult sau mai puţin consistente, demarate taman în această perioadă împotriva fostului primar vor conta, poate chiar decisiv, în alegerile de la începutul lunii iunie. Iar această situaţie comportă o serie de comentarii.
          Dacă tot doreşte să revină la cârma oraşului pe care l-a mai păstorit (cu rezultate remarcabile!) timp de 8 ani, Flutur ar trebui să lămurească public fără echivoc speţele în care este luat la întrebări de procurori. Astfel, dacă ştie că există vreun fundament real în anchetele DNA-ului, atunci să facă bine şi să se retragă urgent din competiţia electorală, pentru a lăsa timp altui candidat liberal să intre în luptă cu socialistul Portariuc! Dacă, însă, n-are nicio treabă cu acuzaţiile - acestea fiind doar rodul noianului de plângeri depuse strategic împotriva sa de pesedişti, ori, poate, chiar implicării necurate, partizane, a DNA-ului sucevean în jocuri politice murdare - atunci să iasă public cu explicaţii argumentate, coerente, credibile, pentru a dejuca tot ceea ce i se pune în cârcă! Cale de mijloc nu există! Ori aşa, ori aşa! Altfel, pur şi simplu ne condamnă pe noi toţi la încă un mandat de patru ani cu incompetentul Ovidiu Portariuc la primărie.
          Aşa cum este inacceptabil ca, la un alt nivel, preşedintele Iohannis să stea bine merci pe nu ştiu ce plajă tropicală, nesacrificându-şi concediul nici măcar pentru a participa la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii în care această instituţie şi-a schimbat conducerea, la fel este nepermis ca prezumtivul candidat Cătălin Flutur să fie pur şi simplu dispărut din peisaj cu săptămânile într-o perioadă în care i se aduc acuzaţii publice cât se poate de serioase. Oameni buni, dacă vreţi realmente să jucaţi roluri publice, staţi pe ringul politico-admnistrativ atunci când e nevoie de voi! Iar asta nu este o opţiune personală. Tot ceea ce faceţi influenţează semnificativ, pe termen lung, mersul lucrurilor la nivel national, respectiv local. Când ne condamni (prin inactivitate) pe noi, botoşănenii, să continuăm încă patru ani cu un nepriceput, atunci trebuie să te gândeşti de zeci de ori dacă mai are vreun sens sau nu să râvneşti la poziţia de primar!
          Iar reproşurile la modul cum traversează această perioadă Cătălin Flutur sunt la fel de justificate şi în privinţa PNL-ului botoşănean în ansamblu. Liberalii nu reacţionează nicicum la evenimentele locale, lăsându-i pe social-democraţi să puncteze, cel mai adesea nejustificat, în ochii electoratului cu orice prilej. Conducerea bicefală nu funcţionează, iar bătălia internă pentru poziţionarea pe liste în acest an electoral pare fără de sfârşit. În fine, moştenirea din epoca Antonescu-Ţurcanu în materie de personaje de proastă calitate (şi imagine) îşi pune la rându-i amprenta pe prestaţia publică a unui partid care nu se regăseşte.
          Aşadar, perspectivele sunt cât se poate de sumbre pentru botoşăneni. Dacă lucrurile nu se schimbă rapid măcar în unul din cele două partide mari, suntem practic condamnaţi să continuăm drumul spre o mare şi mocirloasă fundătură a sărăciei absolute cu, poate, cel mai slab primar din istoria oraşului: Ovidiu Portariuc. Un scenariu horror, de care ar trebui să fim cu toţii conştienti! Spre binele nostru...

3 comentarii:

 1. Chestia ca fiul lui Flutur lucra la AVENSA era destul de cunoscuta. Dar AVENSA s-a ocupat de proiecte in toata Moldova. Ramane de vazut cat va cantari asta....

  RăspundețiȘtergere
 2. Îmi pare rau ca nu ați înțeles nimic din experiența trăită sub bagheta lui Flutur.Nu sunt PSD-ist,dar nu pot fi ipocrit si sa nu vad eforturile lui Portariuc in a reduce datoria mostenita.Imi veți da dreptate si in privința fd europene cand veți fi interesat de adevarul din spatele comunicatelor PNL.Oricine a implementat un proiect european va poate spune mai multe.Totul e sa fiti de bună-credință si nu cu "ochelari de cal".Nu stiu cine are șanse,dar cel putin Portariuc va putea sa stea cu fruntea sus-garantat.Sa auzim numai de bine!PS Chiar daca romanii sunt experti in datul cu părerea,in cazul fd europene trebuie sa mai citesti cate ceva in domeniu.In privința lui Flutur cred ca are bani pt avocat,deși observ ca toti angajații de la Telem au iesit in apărare.O fi bine,o fi rau????

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din "experienta (...) Flutur" am constatat realizarile concrete din oras: multe si MAJORE! "Reducerea datoriei" ar fi facut-o si un copac daca era primar: pur si simplu trebuiau platite ratele scadente, an de an. Daca, insa, datoriile vechi erau justificate prin realizarile pentru oras, noile indatorari (ale lui Portariuc) nu ca ar fi putut, dar TREBUIAU evitate (unele dintre ele, ca sa fiu foarte exact)!!! Ca sa nu mai vorbesc de imprumutul cu cea mai mare dobanda contractat si de cate si mai cate stangacii de COPIL NEPRICEPUT! In fine, la capitolul "fd", actualul primar a dus totul de rapa prin pierdere de timp (vezi demararea Cornisei cu un an intarziere), prin nepricepere in a pune presiune constant pe constructor (asta e din lene crasa; acum, dupa intoarcerea din SUA, omul vrea sa pozeze in harnicut, dar 3 ani jumatate a chiulit cat a putut...), prin ezitarea de a lua (de "a-si asuma") rapid deciziile de care era nevoie (teatrul) etc. In plus, desi, ca pesedist, tineti mortis sa discutam de minusurile lui Flutur ("avocat" etc), subiectul nr. 1 pentru orice botosanean normal la cap e sa evitam cu orice pret un bis la mandatul dezastruos 2012-2016!!!!! Pana si Viorel Coman sau orice omulet de pe strada ar fi de preferat unuia cu care avem practic GARANTAT esecul!!!!! Asta e tema pe care am propus-o, simtindu-ma obligat (civic! - stiu ca suna desuet, dar... asta e) ca botosanean. De aia am si zis ca Flutur trebuie sa se implice 100% sau sa lase pe altul: important e SA AVEM SI NOI UN PRIMAR NORMAL, oricare ar fi ala!!!!!

   Ștergere

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!