duminică, 6 septembrie 2015

Cazul Oprescu, lectie pentru electorat sau doar episod spectaculos de telenovela?


          Marele balon de sapun al vietii politice romanesti de dupa 2000, Sorin Oprescu, s-a spart in aceasta dimineata. Irizatiile spectaculoase, de pana mai ieri, ale bulei intepate in zori de procurorii DNA s-au transformat subit intr-o baltoaca tulbure, oplosita intr-una din gropile cu care sunt brazdate in lung si-n lat strazile Capitalei Romaniei. "Jmecheria" de marlanas de cartier, afisata public in atatea randuri de inventatorul autostrazii suspendate, si-a consumat ultimul episod o data cu probarea unei banale perechi de catuse ruginite de catre doctorul... primar care s-a jucat de-a independenta politica, mimand pentru electoratul naiv iesirea de sub pulpana atotcuprinzatoare a partidului socialist, mama si tata pentru cohorte intregi de corupti celebri.
          Se va discuta, cu siguranta, ore si zile in sir despre momentul in care anchetatorii au pus punct carierei publice spectaculoase a lui Oprescu. Apropierea alegerilor locale nu poate fi o coincidenta, vor spune o gramada de analisti, avand, pesemne, dreptatea lor, intr-o tara in care lucrurile astea par sa se desfasoare in functie de "butoanele" apasate in culise de entitati nebuloase. Se vor mai creiona, probabil, tot in aceste zile, cat mai in detaliu, fel de fel de trasee pentru spagile fabuloase scurse din bugetele publice, in conturile doctorului si ale apropiatilor sai.
          Mi se pare, insa, ca mult mai important ar fi sa meditam asupra modului in care personaje de acest gen au reusit sistematic sa pacaleasca electoratul in ultimul sfert de veac. Cand si cum vor ajunge alegatorii romani sa nu mai voteze emotional, in functie doar de carisma candidatilor ori de ura acumulata impotriva uneia sau alteia dintre formatiunile politice, ci judecand drept faptele concrete din biografiile celor in cauza si incercand sa dibuiasca profilul real al acestora? Cand vor inceta sa fie eficiente campaniile ingenioase de manipulare in masa, care ajung sa propulseze in pozitii cheie personaje pentru care interesul cetateanului este doar un concept abstract, bun de clamat in discursuri publice? Ma tem ca raspunsul la astfel de intrebari nu poate fi, inca, unul incurajator.
          Cu chiu, cu vai, o parte a romanilor a tras invataminte cuminti de pe urma crancenei crize economice din urma cu cativa ani, creditul cu buletinul si alte tentatii de acest gen devenind, pe buna dreptate, sperietori ce trebuie evitate cu orice pret. Daca experienta capatata, dureros, in zona economica va putea fi dublata in 2016 de un inceput de intelepciune si la capitolul democratiei elective e greu de speculat momentan. Vom trai si vom vedea daca romanii urmaresc, ca pe o telenovela fara sfarsit, doar spectaculosul actiunilor DNA din ultimii ani sau reusesc sa inteleaga si faptul ca viata lor nu va putea fi cu mult mai buna atata vreme cat discernamantul manifestat in cabina de vot nu le va spori substantial. Personal, sunt sceptic...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!