marți, 8 septembrie 2015

Au dreptate politicienii cand ne iau de prosti? Pare-se ca da!


          Am tot scris si vorbit despre nevoia de a invata odata si odata, ca societate, sa votam responsabil. Asta ar insemna, printre multe altele, sa discernem intre minciunile grosolane ale politicienilor si realizarile lor concrete; sa stim sa punem bile albe si negre in desaga fiecarui personaj care ne solicita sau este de asteptat sa ne solicite in viitor votul; sa nu uitam nimic din istoricul public al respectivilor si tot asa...
          Spre exemplificare, am ales doar cateva din gesturile publice ale alesilor nostri, de care am aflat cu totii, in aceste zile, din presa. Privite cu discernamant, rational si pe cat posibil fara patima, toate acestea ne dau indicii clare despre profilul celor in cauza. Haideti sa vedem!
          * Andrei Dolineaschi, deputat PSD, presedintele judetean al social-democratilor si secretar general national al partidului, a insumat, dupa scurgerea a trei din cei patru ani ai mandatului de parlamentar, ZERO minute vorbite in plenul legislativului. Zero!!!! In aceeasi situatie se afla si deputatul PNL Roxana Anusca. Asadar oameni care nu au avut absolut nimic de spus la... locul lor de munca, platit substantial din bani publici. Concluzia, dupa zeroul barat acumulat la acest capitol? Niste nulitati! Ce sa caute in parlament personaje care nu simt nevoia sa comunice absolut nimic de la tribuna acestui for? Pur si simplu n-au nimic de spus! Sunt buni doar pentru a vota mecanic, dupa indicatiile liderilor de grup parlamentar. Ce-i aia vot de constiinta? Nu exista asa ceva! Nu exista constiinta! Exista doar Partidul, cu majuscula! Firesc ar fi sa nu mai existe niciodata nici voturi ale electoratului care sa (re)trimita in parlament astfel de personaje!
          * Acelasi Andrei Dolineaschi, "mutulica" din parlament, devine foarte activ cand vine vorba de a manipula prin fel de fel de comunicate de presa. Ultimul exemplu: mesajul transmis (contracost, cu sau fara factura si chitanta, ca sa fie clar pentru toata lumea cum se intampla lucrurile astea!!!) prin intermediul mass-mediei locale referitor la grija netarmurita pe care le-o poarta botosanenilor ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, basca prim-ministrul penal Victor Ponta. Ne povesteste Dolineaschi despre fondurile alocate dinspre ministere si guvern, catre Botosani, dandu-ne de inteles ca exista o relatie speciala intre mai-marii pesedisti si mirificul nostru colt de tara. Evident ca este vorba de o manipulare grosolana si o prostie cat casa! Simtim cu totii, pe propria piele, cat de mult ne iubesc guvernantii. Insusi conceptul de alocare preferentiala de bani publici, pe care il sustine deputatul dorohoian, este o aberatie care ar trebui sa ne faca sa ne cutremuram si sa fugim incotro vedem cu ochii. Imaginati-va (nu e deloc greu...) ca mesajul mincinos al lui Dolineaschi e facut strict pentru urechile botosanenilor si ca acelasi gen de mesaje sunt transmise, strict local, de liderii socialisti din toate judetele. Fiecare roman va afla astfel detalii de basm despre cat de mult il iubeste pe el, in mod special, Ponta, Dragnea si guvernul pesedist. In realitate, desigur, toti ministrii natiei nu fac decat sa isi indeplineasca (cat de cat...) atributiile din fisa postului, alocand fonduri pentru buna functionare a acestei tari. Concluzia? Manipulare grosolana, de natura sa ni-i faca mai simpatici pe acesti baieti care, asa cum stim, nu se omoara deloc cu firea in realitate de grija noastra. In plus, vanzandu-ne gogosele atat de ieftine, ne demonstreaza (inca o data!) ca ne iau drept prostii prostilor, care putem fi pacaliti, pentru a ni se fura efectiv voturile o data la patru ani.
          * Dupa ce am constatat cum se bat cu caramida in piept politicienii pentru fiecare out facut, haideti sa aruncam o privire si asupra modului in care incearca sa ne insele atunci cand nici macar margelute colorate nu sunt capabili sa depuna in cuibar. Primarul Ovidiu Portariuc gaseste de cuviinta sa ne spuna ca ar fi "intrat in linie dreapta" constructia de locuinte ieftine pentru tineri. Acest "intrat in linie dreapta" nu inseamna, practic, absolut nimic! Exceptand canciocul cu mortar ingropat la marginea orasului in campania electorala din primavara lui 2012, cot la cot cu penalul Radu Mazare, absolut nimic semnificativ nu s-a intamplat, timp de trei ani de zile, cu aceasta "promisiune ferma" inscrisa in - va mai amintiti? - "Planul Neamtului"! Manipularea de proportii care ni se serveste sistematic in astfel de situatii consta in faptul ca absenta realizarilor este pur si simplu ignorata, trecuta sub tacere, iar prim-planul este luat, in fiecare mesaj public, de noi si noi promisiuni, la timpul viitor. OK! Si noi cat de fraieri ar trebui sa fim, incat sa acceptam sa punem in locul faptelor voastre concrete (care lipsesc cu desavarsire) alte vorbe goale???
          Iar sirul exemplelor poate continua, practic, la nesfarsit! Suntem luati continuu de prosti de catre politicienii de toate culorile, de la stanga la dreapta esichierului politic, care ne ineaca intr-un ocean de demagogie, menita sa le acopere goliciunea de fond. Poate ca, odata si odata, o majoritate a electoratului se va prinde de aceasta vesnica teapa si o va dejuca prin vot si prin diverse alte forme de manifestare publica. Sau poate ca nu! In acest ultim caz, inseamna, logic si pragmatic vorbind, ca noi, ca masa, chiar suntem suficient de idioti pentru a ne merita soarta si ca politrucii nu se inseala deloc atunci cand ne evalueaza si constata ca suntem numai buni de prostit in continuare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!