vineri, 17 iulie 2015

Reforma fortata vs. culcarea pe-o ureche


          Haloimasul uluitor din PSD, altadata un partid caruia cei mai mari adversari politici ii admirau public organizarea si disciplina, se apropie, cu fiecare pagina consumata, de sfarsit. Sigur, scandalul la varf din partidul rosu - sau, ma rog, partea vizibila publicului larg din acest scandal - abia a inceput si va mai tine cu sufletul la gura, mai ceva ca o telenovela sud-americana, pret de cateva saptamani bune, opinia publica. Totusi, e de anticipat ca la un moment dat, cel mai tarziu in toamna acestui an, apele se vor linisti din nou in PSD, intr-o forma sau alta, cu un nou lider, oricare ar fi acela, partidul fiind setat pe anul electoral 2016. Cu putina abilitate si o campanie de imagine suficient de ingenioasa, social-democratii vor reusi chiar sa pozeze intr-o formatiune reformata sau, macar, pornita pe calea unei reforme interne, atat de solicitata intregii clase politice de catre electorat.
          Ghiciti acum care va fi, in iarna urmatoare si pe tot parcursul anului 2016, inclusiv in perioada celor doua scrutine, partidul considerat de alegatorii neutri, cei pe voturile carora se bat indeobste candidatii, drept bucsit de uscaturi politice care au tot inselat asteptarile romanilor ani si ani de zile! Desigur, PNL... Marea problema a liberalilor este ca, chiar si daca ar constientiza probabilitatea confruntarii cu situatia descrisa, pur si simplu nu pot sa se reformeze credibil (adica real) in timp util. Liderii "de drept" ai partidului, de la centru ori din teritoriu, nu se vor da niciodata la o parte din capul mesei, nici macar atunci cand au o imagine definitiv compromisa, pentru a le face altora loc. Iar fuziunea - fortata de imprejurari, desi corecta ideologic - dintre fostii penelisti si pedelisti nici nu ingaduie o abordare transanta, globala, a necesarei curatenii interne. Relatiile dintre cele doua componente ale "noului PNL" continua sa fie foarte sensibile, ingerintele reciproce nefiind tolerate.
          Daca mai punem in balanta probabilitatea ca guvernarea de stanga, atata cat se va mai exercita ea, sa apara ca o perioada de realizari importante in ochii alegatorilor, mi se pare ca liberalii chiar au o problema majora, riscand, in ciuda tuturor prognozelor si a uriaselor sperante care ii "mana in lupta" la aceasta data, sa mai bifeze inca un mandat in opozitie! Desigur, mai e mult pana departe si multe lucruri, inclusiv rasturnari spectaculoase de situatie, se pot petrece. Deocamdata, insa, pare ca PSD-ul e fortat sa se reformeze, in timp ce PNL-ul continua sa pluteasca linistit intr-o mocirla caldicica din care nu-l poate urni nimeni si nimic, visand la implinirea de la sine, fara durerile (pre)facerii interne, a teoriei alternantei la guvernare. Eventual, omorandu-si timpul cu cola si popcorn...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!