miercuri, 8 iulie 2015

Piatra de moara a licitatiilor publice


          Campania sustinuta a procurorilor DNA de curatare a clasei politico-administrative romanesti nu are cum sa nu dea roade. Legaturile oneroase, de culise, dintre cei mai importanti oameni politici de la nivel national sau local si afaceristii abonati la contracte uriase cu statul sunt fracturate sistematic de justitie si serviciile secrete de cativa ani incoace. Iar efectul pozitiv al aplicarii legii se resimte consistent in gestionarea banilor publici, a banilor nostri, care sunt mai greu de furat de catre titularii de pana mai ieri ai pozitiilor cheie intr-un stat mafiot.
          Din pacate, trendul "curateniei generale" nu este aplicat peste tot. Sunt zone incremenite, parca, in pagubosii ani 2000. Reticenta parlamentarilor romani in a se plia pe eforturile de eliminare a praduirii bugetului national se resimte dureros, bunaoara, in legislatia privind organizarea licitatiilor publice. Iar asta costa enorm! Aflam zilele astea, bunaoara, de intarzierea majora inregistrata de operatorul judetean de apa-canal in derularea proiectului de modernizare de peste 100 de milioane de euro, cauzata de procedurile greoaie de licitatie. Mai vedem, tot in aceasta perioada, cum o buna parte din contractele derulate pe bani publici sunt atribuite pe criteriul unic al pretului cel mai mic, dupa care lucrari de anvergura se blocheaza sau trebuiesc finantate suplimentar deoarece constructorii nu le pot duce pana la capat la preturile mult prea mici cu care au fost lasati sa castige licitatiile. Ca sa nu mai vorbim despre calitatea execrabila a multor obiective realizate in urma sublicitarii intentionate, a caietelor de sarcini cu dedicatie si a celorlalte deficiente uriase din domeniu.
          Toate astea denota vicii grave ale legilor care reglementeaza licitatiile publice. Undeva, in paragrafele acestora, continua sa existe fisuri pe care le exploateaza - pagubos pentru noi!- organizatorii, contestatarii si, desigur, castigatorii de licitatii. Aparent paradoxal, nu vedem niciun parlamentar preocupat de vreo initiativa legislativa care sa reglementeze corect, simplu, transparent si eficient domeniul licitatiilor. Cu totii se lauda, in cel mai bun caz, cu fel de fel de nimicuri promovate sub forma de proiecte de legi, menite sa le ocupe cu ceva timpul petrecut sub cupola parlamentului. Zona vitala a atribuirii banului public pare efectiv sa nu-i intereseze. N-au cum sa nu cunoasca problemele din acest domeniu, stiute sau intuite suficient de bine de orice roman! Asadar, nu despre vreo stranie miopie a alesilor este vorba aici. Nici vorba! Pur si simplu prefera sa pastreze, cu buna stiinta, in interesul propriu sau al partidelor din care fac parte, o legislatie aberanta si paguboasa pentru noi toti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!