joi, 9 iulie 2015

"Ori toti sa muriti, ori toti sa scapam!"


          Prim-ministrul VV Ponta se intoarce la guvern asa cum a plecat, adica pe sest, fara a anunta oficial pe nimeni, de parca s-ar teme de ceva sau cineva. Foarte ciudat pentru un sef de guvern al unei tari democratice si transparente! La fel de ciudat ca si noul look al premierului, cu favoriti, mustacioara si barbison, leit Rica Venturiano al lui Caragiale. O fi (si) asta un semn ca Viorel al nostru nu se mai simte bine in pielea sa? Psihologii ar zice, probabil, ca da. Sa vedem ce vor spune si procurorii...
          Si, apropos de Venturiano, poate ca n-ar strica sa ne amintim si de una din devizele sale celebre: "Ori toti sa muriti, ori toti sa scapam!". Se pupa bine si cu modul cum a tratat Ponta propriul partid, dar si cu avalansa de masuri de relaxare fiscala din ultima perioada, puse serios la indoiala de analistii economici in contextul crizei europene provocate de Grecia si (poate, mai ales!) al celei de proportii care se prefigureaza in China, unde bursa este in cadere libera.
          Hm, China, o alta zona atat de draga prim-ministrului Romaniei... Cat de straniu ajung sa se lege toate lucrurile astea! Parca mai ieri, in campania electorala pentru prezidentiale, un mancator de rahat socialist imi povestea artagos, intr-o emisiune televizata, despre maretele realizari si perspective ale Chinei, luata individual sau la pachet cu celelalte economii emergente mari ale planetei: "Domnu' reporter, dumneata stii ce inseamna BRICS?". Hahahaaaaaaaa... Incepem sa ne cam lamurim cu totii, dupa ce BRICS-ul lui peste a luat-o la vale si a simtit nevoia sa creeze un organism de sprijin financiar, pe modelul FMI-ului controlat de americani. Cu singura diferenta ca marii tigri economici (sufocati rau si cam jigariti...) din BRICS abia daca reusesc sa puna in noua jucarie un maruntis de 100 de miliarde de dolari. Cu astfel de sume nici o tarisoara ca Grecia lui Tsipras (alt mare lider de stanga si asta!) n-ar putea sta linistita macar pana la sfarsitul anului.
          Dar, ma rog, sa revenim la Rica Venturiano, pardon, la Victoras Ponta. Intors in tara, pare ca, oricum ar da-o, nu va mai putea evita prabusirea de pe caii mari pe care se cocotase incepand din 2012. Scriam, la jumatate de ora dupa ce procurorii l-au pus oficial sub invinuire in dosarul complicelui Dan Sova, ca n-are cum sa nu isi dea demisia de la guvern, mai devreme sau mai tarziu. Nu am de adaugat decat doua lucruri: ca a ratat deja cateva momente bune pentru un astfel de gest de onoare, care, poate, i-ar mai fi salvat cate ceva din imaginea publica, si ca acum, foarte probabil, va fi impins/fortat chiar de propriul sau partid sa demisioneze, ca sa reduca pe cat posibil pagubele electorale, in perspectiva alegerilor din 2016. Nu de alta, dar deja a ajuns in sondaje la 10 procente in urma partidului pe care il conduce. Sau, ma rog, ba il conduce, ba il lasa la voia intamplarii, bagandu-si piciorul in gips, dupa un model atat de bine cunoscut...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!