marți, 12 februarie 2013

Cârm(p)acii unui oraş cârpit          În ţara asta, cetăţenii au dreptul ca, din banii pe care îi plătesc statului ca taxe şi impozite, să primească măcar o parte înapoi, sub tot felul de forme: educaţie, asistenţă medicală, pensii, drumuri şi alte mărunţişuri din astea. În realitate, nu ni se "întoarce" mai nimic şi asta dintr-un motiv cât se poate de obiectiv: banii nu ajung! Nu ajung nici la noi, fiindcă sunt puţin furaţi pe traseu de politicieni şi afaceriştii din jurul lor, şi nu ajung nici aşa, la modul general, în sensul că sunt insuficienţi. Desigur, tot din cauză că sunt furaţi!
          De exemplu, conform legii, statul ar trebui să contribuie la anveloparea termică a blocurilor. Se întâmplă aşa ceva la Botoşani??? Categoric nu! Şi atunci tot plătitorul de taxe şi impozite trebuie să mai cotrobăie prin buzunare pentru a-şi căptuşi pereţii chichineţei de apartament şi a nu mai irosi căldura produsă cu importuri masive de gaz rusesc. Valuta ţărişoarei, dom'le... Mai nou, cică nici pe banii noştri nu mai putem face izolarea cum ne taie capul. Aşa zice dom' vice Iliuţă şi Viorel, fiindcă, vezi bine, ne-am cam luat-o-n cap cu anveloparea asta: "Vom încerca să ne oprim la un număr de culori cu care blocurile să fie văruite, în aşa fel, încât să nu mai avem o imagine de oraş cu culori stridente. Culori de pământ, bej, maro, crem... Toate reabilitările termice vor fi făcute cu autorizaţie de construcţie. Nu vom mai permite ca fiecare să-şi facă apartamentul cum vrea şi când vrea. Nu ne mai putem permite ca oraşul să arate cârpit".
          I-auzi! Nenea Iliuţă (micul Ilie, cum ar veni, că şi "Ilie" e nume tradiţional de viceprimar pe aceste meleaguri, cum bine ne amintim...) ne instruieşte mai întâi - ca să ne intre bine în cap, o dată pentru totdeauna! - cam ce va să însemne de-acum încolo "culori stridente": "bej, maro, crem". După aia, ne transmite că în oraşul domniei sale "nu vom mai permite să-şi facă fiecare apartamentul când vrea şi cum vrea", ceea ce-i o noutate absolută, de care nu ţin minte să fi auzit în campania electorală, când echipa USL ne aburea cu nu ştiu ce planuri măreţe. Mai ştii, poate nu-i mai votam pe băieţii ăştia dacă ne spuneau verde în faţă cam ce au ei de fapt în... plan (sic!). În fine, exigenţa edililor noştri atinge cote maxime, pesemne că din pricini de sensibilitate estetică exacerbată: "Nu ne mai putem permite ca oraşul să arate cârpit!". Aha, aşa deci. Da' de ce, puii mei, mi-aţi cârpit, că nu pot spune altfel, străduţele din jurul bloculeţului meu amărât (colorat prea strident, din câte înţeleg) cu câte-o lopată de bitum în care aţi înfipt trei pavele? Aaaa? Că arată ca dracu' (nu doar "cârpit") şi mai şi zdruncină maşinelele de mers pe drum de numa'-numa'! Sau astea care ţin de primărie nu se pun atuncea când "nu mai permiteţi" voi "să arate cârpit oraşul"?!?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!