marți, 15 ianuarie 2013

EDITORIAL: Ţurcanu, împăratul jucător          Cu tot noianul de probleme din trecut, pe care numeroşii săi adversari nu ezită să le invoce cu orice prilej, Florin Ţurcanu are fibră de om politic pur sânge. Joacă tare toate "meciurile" în care ajunge să fie implicat şi, de cele mai multe ori, câştigă! Iar atunci când, eventual, este nevoit să facă pasul înapoi, îl face absolut natural, în stilul consacrat în politica românească de Traian Băsescu: "Am greşit". Şi gata! Imaginea lui publică rămâne neştirbită. Este, în linii mari, stilul prin care a cucerit puterea totală în PNL-ul botoşănean (un partid al tuturor posibilităţilor, dintr-un anumit punct de vedere, dar şi un partid elitist, ceea ce părea a fi o barieră de netrecut chiar şi pentru ambiţiosul Ţurcanu). Este, mai ales, stilul care l-a propulsat în fruntea judeţului, printr-un vot masiv al electoratului. Iar asta contează cel mai mult pentru orice om politic.
          Controlând autoritar tot ceea ce are vreo legătură cu poziţiile pe care le deţine, atât în partid, cât şi în consiliul judeţean, Ţurcanu continuă să demonstreze un instinct politic remarcabil. Practic, deţine iniţiativa în orice potenţială dispută politică, punctând fără încetare - aparent din instinct, cum spuneam - în ochii electoratului. Fără a se jena în vreun fel să spună adevărul (mă rog, atât cât îi convine din adevăr...) referitor la situaţia de fapt de pe eşichierul administrativ sau politic, "împăratul" îşi permite, de pildă, să anticipeze viitorul război dintre actualii aliaţi din USL, poziţionându-se, ca de obicei, în ofensivă. Vi se pare puţin lucru? Haideţi atunci să observăm că nici măcar liderii naţionali ai PSD sau PNL nu îşi dau drumul slobod la gură atunci când vine vorba despre viitorul Uniunii.
          Modul în care Florin Ţurcanu îi pune, sistematic, la respect pe tinereii necopţi din fruntea PSD-ului botoşănean (la fel făcea şi cu "dinozaurii" de până mai ieri!) este mai mult decât edificator. După şicanele cu iz populist la adresa primarului Ovidiu Portariuc (gen "nu primim gunoiul sucevenilor" ori "la bugetul uriaş pe care-l controlează, oraşul a fost deszăpezit prost") şi replicile firave ale celui în cauză, liderul liberalilor punctează din nou, într-un cu totul alt registru: "Noi nu suntem prieteni, suntem oameni politici. Suntem împreună până scăpăm de Băsescu, după care ne separăm şi fiecare are doctrina şi bătălia lui. Îl aştept pe Portariuc să ne batem în 2016 pentru primărie. Candidatul nostru va fi Viorel Iliuţă". Un mesaj incredibil de percutant! Ţurcanu îl lansează deja pe Iliuţă în bătălia electorală care se va da abia peste patru ani. În acelaşi timp, creează tensiuni uriaşe în tripleta de la conducerea executivă a primăriei, Portariuc-Iliuţă-Andrei, ultimul dintre aceştia fiind "săpat" simultan (întâmplător?, coincidenţă?) de pedelistul Florin Ghiorghiţă, care îi cântă deja prohodul ca viceprimar al oraşului. Foarte eficient atât ca mesaj public, cât şi ca demers eminamente politic!
          Una peste alta, cu excepţia liderului PDL Cătălin Flutur, nu văd cine îi poate face faţă, în anii care urmează, pe tărâm politic, impetuosului "împărat" Florin Ţurcanu. Un... împărat-jucător, dacă e să facem o paralelă - păstrând proporţia!!! - cu modelul consacrat de animal politic de succes în România zilelor noastre, (încă) preşedintele-jucător Traian Băsescu.

          P.S.: Pe idioţii (inevitabili...) care vor înţelege din acest text nu ştiu ce osanale aduse lui Ţurcanu nu pot decât să-i invit să răsfoiască postările de pe acest blog legate de acelaşi personaj! Eu nu spun că "împăratul" e bun sau rău, fast sau nefast pentru acest judeţ. Spun doar că e un om politic redutabil!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!