miercuri, 17 noiembrie 2010

Arta conversatiei, de Viorel Serbanoiu


          Foarte simpatic interviul cu comandantul politiei botosanene, Viorel Serbanoiu, publicat azi de Evenimentul! Imi place teribil limbajul de lemn de care nu se pot dezbara, nici in somn, cei porecliti de presa (intr-un alt limbaj de lemn, de altfel!) "oamenii legii". Din formularile standard ale politistilor rezulta (dupa traducerea in limba romana) niste perle de toata frumusetea. Ca cum ar fi (ei, alo, alo, cacofonia era intentionata, ce-ati sarit asa?): "Pe marea violenta trebuie sa ne axam mai mult (in 2011 - n.n.)"; "Contrabanda e una din prioritatile inspectoratului de politie judetean. De asemenea, evaziunea fiscala".      Nu-i asa ca suntem ceva mai linistiti cand aflam ce planuri au "oamenii legii" pentru anul viitor? Mai ales atunci cand "se axeaza mai mult" pe o treaba?
          Ca tot veni vorba, mai-marele politistilor botosaneni pare convins ca pleonasmul e o figura de stil remarcabila in limba romana, mult mai de efect oricum decat desueta metafora ori banalul epitet, ambele studiate prin clasa a III-a, a IV-a (care-a apucat). Altfel, cum sa ne explicam urmatorul pasaj (de un farmec aparte, trebuie sa recunosc): "Vorbim de infractiuni de mare violenta. Statistic, la zece luni 2010, fata de zece luni 2009, avem o crestere la acest indicator de plus patru. Avem cresterea la omoruri de plus unu si la vatamari corporale grave de plus patru. Avem o scadere de minus trei la lovituri cauzatoare de moarte si la tentative de omor cu minus unu". Eeeei? Per total, avem mai multe cresteri cu plus si doar cateva scaderi, ati ghicit, cu minus! E logici politistii, bai? Sigur ca da! Pentru ca gandeste corect toti. O afirma in clar si "omul legii" Serbanoiu: "100% confirm!".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile injurioase si/sau continand expresii pornografice vor fi sterse de administratorul blogului. In rest... baga mare!